Raadslid Smit uit fractie Leefbaar Rotterdam gezet

Gemeenteraadslid Michiel Smit van Leefbaar Rotterdam is gisteravond uit de fractie gezet. Hij gaat verder als eenmansfractie.

Directe aanleiding voor de uitzetting is een `link' van de website www.arabischeuropeseliga.nl naar een `dossier' van het Vlaams Blok over Abou Jah Jah. De website valt onder verantwoordelijkheid van Michiel Smit, die de site naar eigen zeggen heeft ,,overgenomen van iemand die hem had gemaakt''. Michiel Smit is sinds zijn komst in de gemeenteraad bekend van rechts-extremistisch getinte uitspraken over het verband tussen allochtonen en onveiligheid in de stad.

Fractievoorzitter Ronald S⊘rensen van Leefbaar Rotterdam noemde de website vanmorgen ,,de druppel'' die heeft gemaakt dat de fractie haar meest omstreden lid ,,de deur heeft gewezen''. S⊘rensen: ,,De afspraak was dat hij zich een tijdje buiten de publiciteit zou houden. Daar zegt hij dan `ja' op. En twee dagen later is er weer wat aan de hand. Het ging niet meer.''

De afgelopen maanden voerde Michiel Smit campagne voor De Conservatieven.nl van Winnie de Jong (ex-LPF), die bij de verkiezingen van januari geen zetel behaalde. Als nummer twee op de lijst pleitte hij er onder meer voor dat kandidaat-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali (VVD) en Nebahat Albayrak (PvdA) ,,in eigen land'' gingen werken in plaats van hier. Met Leefbaar Rotterdam was afgesproken dat Michiel Smit in campagnetijd ,,even zijn gang kon gaan''. Daarna zou hij zich weer naar de fractiestandpunten voegen, aldus S⊘rensen.

Michiel Smit zei vanmorgen het ,,jammer'' te vinden niet meer bij de fractie te horen. ,,Aan de andere kant denk ik ook wel eens: waar hebben we het over. Ik vind dat iedereen recht heeft op een eigen mening. Op die website staat ook een Nederlandse versie van de Koran. Dus het is ook maar hoe je ertegenaan kijkt.''

Binnen de fractie wordt gedacht dat zijn extreme standpunten ook te maken hebben met de achterstandsbuurt waar hij woont en waar hij vorige week (opnieuw) werd beroofd. ,,Het obsedeert hem'', zegt Ronald S⊘rensen, die Michiel Smit heeft aangeraden te verhuizen. Ook heeft de fractie een soort begeleidingscommissie van drie mensen ingesteld, die met hem zullen praten over omstandigheden waaronder hij eventueel kan terugkeren in de fractie. Michiel Smit zei vanmorgen dat hij nu wel denkt over verhuizen: ,,Eerst dacht ik altijd: ik geef het niet op, ik blijf hier wonen. Maar nu zoek ik een rustiger buurt.''