Philips boekt een historisch verlies

Philips heeft het afgelopen jaar het grootste verlies uit zijn geschiedenis geleden, in totaal 3,2 miljard euro. Het vorige record was in 2001, toen het elektronicaconcern 2,5 miljard euro verlies leed.

De belangrijkste oorzaak voor het jongste recordverlies is het sterke koersverlies van bedrijven waarin Philips een belang heeft. Bij zijn kernactiviteiten, productie van onder meer tv's, lampen en huishoudelijke apparatuur, boekte Philips een (operationele) winst van 208 miljoen euro tegen een verlies van 779 miljoen een jaar eerder.

Voor het lopende jaar denkt het bedrijf beter te draaien dan in 2002, maar het is nu nog onduidelijk of bij verdere koersdalingen toch niet opnieuw grote afboekingen moeten plaatshebben. Het concern noemt dan ook de economische vooruitzichten `onzeker'. Philips blijft zich daarom concentreren op kostenbesparingen, vermindering van schulden en ook op introductie van nieuwe producten.

Zo moet de kostenbesparing dit jaar 1 miljard euro opleveren. Vorig jaar al werd het aantal banen van 189.000 tot 170.000 teruggebracht. ,,We blijven gereed om in te spelen op een eventuele opleving'', zei bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee vanochtend in Amsterdam.

Het sterke koersverlies van de Franse bedrijven Vivendi (amusement) en Atos Origin (automatisering), waarin Philips belangen heeft, speelde het concern geducht parten. Over heel 2002 boekte Philips op deze en andere belangen in totaal 3,2 miljard euro af.

Het afgelopen kwartaal behaalde Philips een winst van 58 miljoen euro, bijzondere lasten buiten beschouwing gelaten, tegenover een verlies van 103 miljoen een jaar eerder. Volgens de Philips-topman begint het concern ,,voorzichtig beter te draaien''. Twee van de vijf divisies, chips en componenten, boekten het afgelopen jaar verlies. Licht, huishoudelijke apparatuur en medische systemen maakten als vanouds winst.

hoofdartikel: pagina 9

achtergrond: pagina 16