Onduidelijkheid blijft over Engels cricket

Het is nog steeds onduidelijk of het Engels cricketelftal donderdag in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare in het toernooi om het wereldkampioenschap tegen het gastland speelt. De Engelse bond heeft gisteren het ultimatum van de internationale cricketbond (ICC) om voor 16.00 uur duidelijkheid te verschaffen, laten verlopen. Een medewerker van de ICC concludeerde daaruit dat de Engelsen niet naar Zimbabwe zullen reizen en maakte dat vrvolgens wereldkundig.

Engeland had vanochtend nog geen besluit genomen. Tijdens een persbijeenkomst maakte Nasser Hussain, aanvoerder van het Engelse elftal, gisteren de inhoud van een dreigbrief bekend waarin de Engelse spelers met de dood worden bedreigd. `Jullie zullen terugkeren uit Harare in doodskisten', zo luidde de tekst van de brief die met `de zoons en dochters van Zimbabwe' werd ondertekend.

Scotland Yard betwijfelt de echtheid van de brief waarin ook een dreigement aan de familie van de spelers wordt geuit. Volgens de tweede man van de Zuid-Afrikaanse politie, Andre Pruis, is van een reële dreiging geen sprake. De groepering is bij politie en inlichtingendiensten onbekend. De Engelse bond heeft de ICC gevraagd de brief verder te onderzoeken.

De brief, die eind januari werd ontvangen, was voor de spelers aanleiding om te weigeren naar Harare te gaan. Dit standpunt wordt door de bondsofficials niet gedeeld. De controverse tussen de spelers en de bond kwam duidelijk aan het licht tijdens de emotionele persbijeenkomst. Daarin vroeg Hussain om begrip en sympathie. ,,Hoe kunnen wij rustig in Harare cricketen wanneer onze familieleden thuis in Egeland bedreigd worden'', vroeg hij bijna retorisch.

De (armlastige) Engelse bond is echter nog steeds benauwd voor de financiële gevolgen van het afhaken voor Zimbabwe. De ICC heeft met een forse schadeclaim gedreigd. De voorzitter van de Nederlandse cricketbond (KNCB), René van Ierschot, ziet die bui ook hangen. ,,De KNCB staat nog steeds op het standpunt dat we de ICC volgen. Nog steeds wordt de veiligheid in Zimbabwe gegarandeerd, dus gaat Nederland vooralsnog naar Bulawayo.''

Evenals Roland Lefebvre, de aanvoerder van het Nederlands elftal, dat ter voorbereiding op hun eerste wedstrijd (morgen tegen India) vandaag in Paarl licht trainde, heeft hij wel begrip voor de twijfels van de Engelse spelers. ,,Maar wat moeten we? Nederland heeft dergelijke bedreigingen niet ontvangen. De Engelse spelers zijn er begrijpelijkerwijs kapot van, maar zullen aan onze solidariteit niet zo veel hebben'', aldus Lefebvre.

Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Ross (Sport) vrezen dat president Mugabe het wereldkampioenschap cricket zal gebruiken om het eigen politieke prestige in Zimbabwe te vergroten. Ze hebben de cricketbond daarop gewezen. Ook hebben ze die geïnformeerd over de slechte humanitaire en politieke situatie in het land van de dictator, zo blijkt uit hun antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

    • Geerhard de Grooth