OM gaat één hogeschool vervolgen

Het openbaar ministerie gaat Saxion Hogescholen IJsselland vervolgen wegens valsheid in geschrifte. Medewerkers hebben volgens het OM de handtekeningen van 53 Aziatische studenten vervalst.

Saxion IJsselland is de enige school die wordt vervolgd naar aanleiding van de fraudeaffaire in het hbo. De strafzaken tegen de vijf andere hogescholen Alkmaar, Amsterdam, Brabant, Groningen en Utrecht zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Voormalig minister Hermans (Onderwijs) deed in februari vorig jaar aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting door zes hogescholen. De instellingen zouden de afgelopen drie jaar 29 miljoen euro aan subsidie hebben verdiend door te hoge studentenaantallen op te geven. Dit deden zij volgens Hermans onder meer door Vlaamse studenten aan verschillende hogescholen in te schrijven en ze vervolgens weer uit te laten vallen. Het OM zegt deze `Vlaamse carrousel' te hebben onderzocht, maar geen strafbare feiten te hebben ontdekt.

Aanvullend onderzoek van het ministerie van Onderwijs bracht eind vorig jaar aan het licht dat het misbruik 60 miljoen euro bedraagt. Dat is niet in de aangifte van het ministerie betrokken. Volgende week verschijnt een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de mogelijke fraude in het gehele onderwijs en naar de bestuurscultuur op het ministerie.

Saxion IJsselland geeft toe dat medewerkers handtekeningen hebben gezet voor buitenlandse studenten. Maar, zegt een woordvoerder, de hogeschool heeft zich er niet mee verrijkt, omdat nooit subsidie voor die studenten is aangevraagd.

De fracties van PvdA en D66 in de Tweede Kamer hebben kritiek op het onderzoek, omdat het OM de vijf andere hogescholen niet grondig genoeg zou hebben onderzocht. Zo zijn de hogescholen niet door het openbaar ministerie bezocht voor nader onderzoek. De fracties overwegen een parlementair onderzoek, maar willen wachten totdat de Rekenkamer met haar bevindingen is gekomen.

Het openbaar ministerie zegt dat het binnenvallen bij de hogescholen niet nodig was, omdat het alle noodzakelijke gegevens van de accountants van het ministerie van Onderwijs gekregen had. Wel heeft het OM een bezoek aan Saxion IJsselland gebracht en daar een getuige en een verdachte gehoord. Ook zijn enkele ambtenaren van het ministerie als getuige gehoord.

Eerder kondigde minister Hermans aan dat ten ontrechte uitgekeerde subsidie bij de hogescholen zal worden teruggevorderd.