NOVA-chef Rensen mag aanblijven

Hoofdredacteur Rik Rensen van NOVA heeft het vertrouwen van de redactie. Een motie van de redactieraad waarin het vertrouwen in de hoofdredactie werd opgezegd, is afgewezen. Hoofdredactie en directies van NPS en VARA zijn vanochtend tijdens een redactievergadering door de redactie opgeroepen om maatregelen te nemen om de crisis bij NOVA te bezweren. Rensen beraadt zich op zijn positie.

De positie van Rensen stond ter discussie omdat een deel van de redactie geen vertrouwen meer had in zijn vermogen om leiding te geven aan het programma. De redactie verweet Rensen niet adequaat te hebben gehandeld in de crisis rond presentatoren Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk.

Kort na de door Rensen geïnitieerde vernieuwing van de actualiteitenrubriek van NPS en VARA op 27 januari, ging het mis. Rottenberg en Van Nieuwkerk eisten een aanpassing van de formule van het programma. In plaats van de huidige combinatie van studiogesprekken en reportages wensten zij een talkshow, met een prominentere rol voor de presentatoren. Hun voorbeeld was het mede door hen gespresenteerde verkiezingsprogramma Nederland Kiest, dat in januari werd uitgezonden en hoge kijkcijfers haalde.

Rottenberg meldde zich ziek, en is dat ook. Betrokkenen achten het zeer onwaarschijnlijk dat Matthijs van Nieuwkerk terugkeert als presentator van NOVA. Van Nieuwkerk heeft een advocaat ingeschakeld, er is sprake van een arbeidsrechtelijk geschil. Van Nieuwkerk stond aanvankelijk aan de zijde van Rottenberg, committeerde zich vervolgens aan de koers van de redactie, en meldde zich daarna ziek.

De duopresentatie was een van de belangrijkste vernieuwingen die Rensen introduceerde. Voorlopig wordt NOVA nu afwisselend gepresenteerd door de twee overgebleven presentatoren, Jeroen Pauw en Clairy Polak. Duopresentatie blijft het streven, er wordt gezocht naar nieuwe presentatoren.

Gerectificeerd

Rik Rensen

In het artikel NOVA-chef Rensen mag aanblijven (dinsdag 11 februari, pagina 3) stond dat hoofdredacteur Rik Rensen zich op zijn positie beraadt na een kritische redactievergadering. Dit was de indruk van een van de aanwezigen bij die vergadering. Later spraken Rensen en redactieraad-voorzitter Siem Eikelenboom dit tegen. De verworpen motie waarin het vertrouwen in Rensen werd opgezegd werd niet ingediend door de redactieraad maar door een aantal redacteuren.