Moody's zet Zuid-Korea op lager plan

Voor het eerst sinds Noord-Korea heeft bekend zijn atoomwapenprogramma te reactiveren begint de Noord-Koreaanse dreiging nu ook economische consequenties te krijgen.

Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde gisteren zijn waardering voor de Zuid-Koreaanse schuldpositie van `positief' naar `negatief'. Nog maar een maand geleden zei de Amerikaanse kredietbeoordelaar dat er met Korea niets aan de hand was. Beleggers op de beurs van Seoul reageerden geschokt. De aandelenkoersen vielen vandaag aanvankelijk met 2,3 procent terug. Uiteindelijk sloten ze 0,2 procent lager dan gisteren.

Het is ongebruikelijk dat een kredietbeoordelaar om geopolitieke reden zijn beoordeling herziet. Zuid-Korea werd een uur voordat Moody's zijn herwaardering wereldkundig maakte ingelicht. ,,Wij zijn erg geschokt door dit plotselinge besluit'', zei vandaag een woordvoerder van het ministerie van Financiën en Economie in Seoul tegenover de Korean Times. Moody's zei dat het wellicht tot een nieuwe verlaging zal besluiten als de spanning om Noord-Korea verder oploopt.

Juist gisteren werd bekend dat de Zuid-Koreaanse banken erin slagen om, anders dan de meeste Aziatische banken, die in Japan voorop, goede vordering te maken met de sanering van hun slechte leningen. In het afgelopen jaar zijn die met 20 procent geslonken tot 15,1 biljoen won (12,1 miljard euro).

Moody's blijft optimistisch gestemd over het succesvolle economische beleid van Zuid-Korea, dat het land er na de Aziëcrisis van 1998 weer bovenop heeft geholpen. De kredietbeoordelaar verwacht dat dit beleid onder de nieuwe president, die deze maand aantreedt, wordt voortgezet.

Behalve voor het land zelf en vijf grote banken, waaronder de Kookmin Bank, heeft Moody's gisteren zijn waardering ook verlaagd voor drie Zuid-Koreaanse bedrijven: twee elektriciteitsbedrijven en 's lands grootste tabaksfabrikant.

De Aziatische Ontwikkelingsbank heeft gisteren zijn voorspelling voor de groei in Azië verlaagd tot 5,6 procent in 2003 (Oost- en Zuid-Oost-Azië, Japan niet meegerekend). In oktober voorspelde de bank nog een groei van 5,9 procent. Maar anders dan Moody's houdt de bank nog steeds alleen rekening met de Irak-crisis.

Voor China handhaaft de bank zijn voorspelling van 7,5 procent economische groei. Alleen voor Thailand en de Filippijnen verhoogde de bank zijn voorspelling enigszins, tot respectievelijk 4,1 en 3,9 procent. Zuid-Korea zou dit jaar terugvallen van 5,6 naar 5,0 procent, op China na nog steeds het hoogste groeicijfer voor Oost- en Zuid-Oost-Azië.