Miljarden BP voor bedrijf in Rusland

Het Britse energieconcern BP gaat 6,75 miljard dollar (6,28 miljard euro) investeren in Rusland. BP hoopt zo zijn productiegroei van olie en gas de komende jaren veilig te stellen en krijgt een belangrijke positie in 's werelds twee olie-exporteur.

Het akkoord is een doorbraak voor BP dat al eerder heeft aangegeven de activiteiten in Rusland te willen uitbreiden. Het nieuws van de overeenkomst werd gelijk met de jaarcijfers van het concern bekendgemaakt. De concurrenten Shell en Exxon zijn in Rusland vooral actief in het verre oosten, waar Shell van plan is de komende tien jaar 8,5 miljard dollar te investeren in de olie- en gaswinning op het schiereiland Sachalin. Ook Exxon zou daar miljarden willen investeren.

BP neemt een belang van 50 procent in een bedrijf dat de controle krijgt over TNK, het vierde olieconcern van Rusland, en het kleinere Sidanco. BP koopt het belang van de Russische bedrijven Alfa en Acces-Renova, de ondernemingen die de overige 50 procent van het nieuwe concern in handen krijgen. De Russen ontvangen 3 miljard dollar in contanten en daarnaast nog eens drie jaarlijkse betalingen van 1,25 miljard dollar in aandelen BP. De nieuwe groep wordt na Yukos en Lukoil de derde oliemaatschappij van Rusland.

Door de overeenkomst neemt BP's dagelijkse olieproductie met 2,5 miljoen vaten per dag toe en lijken de zorgen over productiegroei voorlopig verdwenen. Het bedrijf schokte de markt vorig jaar door de productieverwachting voor 2002 drie keer in acht weken te verlagen, van 5,5 procent groei naar 3 procent. In 2002 steeg de productie uiteindelijk met 2,9 procent.

De nettowinst van BP daalde in 2002 met 25 procent naar 8,7 miljard dollar. De winst had onder meer te lijden onder de slechte raffinagemarges.

In het vierde kwartaal steeg de winst met 49 procent tot 2,6 miljard, vooral door de zeer hoge olieprijzen. Het bedrijf gaat verder dit jaar voor 2 miljard dollar aan aandelen terugkopen.