Lucky Peterson

Zijn eerste optreden had hij op zijn derde, op zijn vijfde maakte hij zijn eerste plaatje en een jaar daarna stond hij in de bekendste Amerikaanse tv-shows. Inmiddels is `Lucky' Peterson 39 en heeft hij een flinke stapel cd's op zijn naam staan, onder meer voor het label Verve.

Op Black Midnight Sun wijdt hij zich met een stemgeluid dat soms lijkt op dat van Joe Cocker aan een repertoire dat varieert van pure blues tot funky pop. Waaronder Lucky in Love van Rolling Stone Mick Jagger, het dreigende Smokestack Lightning van Howlin' Wolf en het wat sjokkerig uitgevoerde Talkin' Loud van James Brown.

Naast gitaar bespeelt Peterson een aantal keyboards maar ondanks alle multi-tracking van dien maakt deze cd een spontane indruk. Pet af dus voor producer Bill Laswell die op deze cd zelf basgitaar speelt. Van de op de hoes genoemde blazers-arrangementen van Henry Threadgill is weinig te merken, maar erg is dat niet. Ook zonder die is deze muziek al vol en vet genoeg.

Lucky Peterson: Black Midnight Sun (Dreyfus Jazz FDM 36643-2). Distr. Culture.

    • Frans van Leeuwen