`Je moet geen lange nummers maken'

In Nieuw-Zeeland vertegenwoordigen The Datsuns het nieuwe rock 'n' roll-elan. De media plaatsen de band op een rij met de Strokes, White Stripes en Hives. ,,We borduren voort op het verleden, maar er zit een draai aan.''

Alle leden van The Datsuns heten Datsun. Zanger-gitarist Dolf De Datsun varieert op dat stramien, ,,om iets van mijn achtergrond te laten zien''. Zijn eigenlijke naam is Rudolf de Borst, hij is de zoon van immigranten uit voormalig Nederlands-Indië en spreekt nog een woordje Nederlands.

Datsun is niet het meest `coole' automerk om je naar te vernoemen, geeft Dolf toe. ,,Het is een echte middenklasser. Het zou een cliché zijn om jezelf The Cadillacs te noemen. Op zich spreekt de Datsun niet tot de verbeelding, maar in Nieuw-Zeeland zijn ze nog erg populair. Vooral in de jaren '70 zag je ze heel veel.''

De muziek van The Datsuns grijpt terug op diezelfde jaren zeventig. Zowel de hardrock van de eerste helft van dat decennium als de punk van net daarna hoor je terug in hun muziek. ,,We zijn zeker beïnvloed door hardrockgroepen als Led Zeppelin, Black Sabbath en AC/DC, maar niet door hun excessen. Geen lange drum- en gitaarsolo's en nummers van tien of vijftien minuten voor ons.''

Met zo'n groepsnaam verdenk je The Datsuns al snel van ironie, misschien wel de enige houding waarmee je vijf decennia oude rock 'n' roll nog kunt aanpakken. Dolf zou het liever anders omschrijven: ,,Wat we doen doen we met een hele hoop passie. Maar je kunt ook weer niet doen alsof het nog steeds 1958, 1968 of 1978 is. We borduren voort op het verleden, maar er zit een draai aan. Onze combinatie van hardrock en punk zou destijds nauwelijks denkbaar zijn, dat waren toen bijna tegengestelden.''

Het zit hem ook in de teksten. Dolf: ,,Destijds gingen veel rocknummers over meisjes, en hoeveel macht de zanger daar wel niet over had. Ik plaats mezelf eerder in de slachtofferrol. Bands als Led Zeppelin en Black Sabbath namen zichzelf heel serieus, met het risico dat ze ongewild een parodie op zichzelf werden. Bij veel van zulke bands ging het op het laatst over ego's, en over hoe goed ze op hun instrumenten waren. Daar krijg je veel te lange nummers van. Je moet jezelf kunnen relativeren en tegelijkertijd in staat zijn om een goede, compacte song te schrijven.''

Als er al een concept op The Datsuns van toepassing is, dan hoogstens achteraf, vindt hij.

Tot zijn verbazing doet vooral de Engelse pers dat gretig. ,,We dachten zelf altijd dat onze muziek nogal uit de tijd was en dat we er bovendien hoogst onmodieus bij liepen. Totdat uitgerekend de Engelse modebladen ons oppikten. Erg grappig, maar ook verwarrend. Wij dachten dat we veroordeeld waren tot een bestaan in de marge, en zelf onze singletjes moesten uitbrengen.''

The Datsuns spelen vanavond in

De Melkweg in Amsterdam

The Datsuns: The Datsuns (V2)

    • Jacob Haagsma