Haagse agenten kunnen best schieten

Gisteren bleek dat 500 agenten in de regio Haaglanden hun wapen moeten inleveren omdat ze de verplichte schiettesten niet hebben gedaan of er voor zijn gezakt. Schieten de Haagse agenten echt zo slecht?

,,Nee'', zegt woordvoerder D. Wezenberg van het korps Haaglanden. ,,Onze agenten schieten helemaal niet slecht. Sterker nog, er is niets mis met het slagingspercentage van de schiettesten in de regio Haaglanden''.

Gisteren werd bekend dat in het korps Haaglanden 500 medewerkers hun wapen moeten inleveren (totaal 3.200 politiemensen). Ze hebben de verplichte schiettesten niet gehaald of niet gedaan. Agenten moeten om een wapen te mogen dragen 2 schiettesten per jaar met goed gevolg afleggen. Ze moeten daarvoor ten minste 32 uur trainen.

Volgens woordvoerder, D. Wezenberg, van het korps Haaglanden geven de cijfers een vertekend beeld. ,,Heel veel agenten die in de regio Haaglanden hun wapen op papier moeten inleveren, hebben dat in ons korps feitelijk allang gedaan.'' Het zou gaan om een administratieve opschoning van de gegevens. ,,Mensen die bureauwerk doen, hebben niet echt een wapen nodig en doen dus ook de schiettesten niet. Veel van die mensen hebben hun wapen ook allang ingeleverd.''

Volgens Cees den Bakker van het Nederlands Politie Instituut zijn de cijfers zoals die nu naar voren komen, ook om andere redenen niet vergelijkbaar. Zo telt het korps Haaglanden zwangere vrouwen, die niet mogen schieten, en langdurig zieken mee in de cijfers. Het korps in Amsterdam doet dat niet. Woordvoerder E. Florax: ,,Wij tellen alleen de agenten die op dat moment zouden moeten kunnen schieten.'' In Amsterdam halen jaarlijks maar enkele tientallen agenten de testen niet. Dat cijfer is al jaren constant.

Het toezicht op het afleggen van de schiettesten is de afgelopen jaren bij vrijwel alle korpsen verscherpt. Amsterdam én Haaglanden hebben het geautomatiseerd. E. Florax: ,,Het kan heel snel gaan, zo'n jaar, voor je het weet is het voorbij en heb je niet al je testen gedaan. Daarom krijg je automatisch een seintje van de computer.''

Eind deze maand komt er een landelijke rapportage over de schiettesten die zijn afgelegd in de eerste helft van 2002. Die cijfers zijn wél vergelijkbaar, zegt Den Bakker, maar gaan alleen over het aantal agenten dat toentertijd de schiettesten niet gedaan of niet gehaald had. ,,De ervaring leert dat agenten die hun wapen moeten inleveren er vaart achter zetten om de testen alsnog te halen, want als je zakt, ben je natuurlijk wel het lulletje van de groep.''

De 43 wijkagenten in Haaglanden die de verplichte schiettest niet gedaan of niet gehaald hadden (de categorie agenten die geen dag zonder wapen kán) hebben dit inmiddels allemaal goedgemaakt, zegt de woordvoerder.