Gokken op vertrek Saddam Hussein

Het termijncontract kostte vanochtend 8 dollar en levert in juni al weer 10 dollar op. Maar dan moet Sadam Hussein wel voor die tijd uit de macht ontheven zijn. Osama bin Laden biedt heel wat meer rendement. Een decembercontract van 2,10 dollar geeft eind dit jaar een rendement van 376 procent mits hij dan is gepakt of ,,geneutraliseerd''. De belegger is zijn geld kwijt als Bin Laden tegen die tijd nog steeds vrij rondloopt.

Alles is verhandelbaar in een vrije markt, dus ook de mogelijke ontwikkelingen in de wereldpolitiek. Het in Ierland gevestigde Tradesports biedt ,,gepassioneerde spelers met meningen'' de mogelijkheid met elkaar te handelen op een website. De resultante is onder meer een beurskoers voor een tweede VN-resolutie die geweld tegen Irak autoriseert. De kans dat zo'n resolutie er komt vóór 30 juni, wordt steeds hoger ingeschat. Begin februari werd het eventuele besluit door de Verenigde Naties op 35 procent geraamd, vanochtend al op 66 procent.

Andere politieke barometers: van de Democratische genomineerden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 gooit John Kerry de hoogste ogen, vóór Joe Lieberman. Wie niet op een herverkiezing van George Bush rekent, kan voor 6,50 dollar contracten verkopen. Maar nog een keer Bush zal de verkoper 10 dollar per contract kosten.

Echt groot zijn de omzetten op de website nog niet. Professionele beleggers kopen eerder goud als zij pessimistisch zijn over een oorlog in plaats van de speculatieve contracten waarbij de winnaar alles krijgt en de verliezer niets. Het maartcontract van Saddam was niettemin vanochtend een van de meest verhandelde contracten op Tradesports.

Toch ging de meeste belangstelling nog gewoon naar de future die geld uitkeert als de Arizona Wildcats de Amerikaanse basketbalcompetitie winnen.