Forse bezuiniging bij Isala-klinieken

De Isala-klinieken in Zwolle moeten door een financieel tekort van 5 tot 7 miljoen euro fors bezuinigen. Er komt een vacature- en investeringsstop en worden enkele afdelingen op één locatie geconcentreerd. Ook wordt er gestopt met het gratis verstrekken van voorzieningen aan het personeel, zoals bekers melk. Bij het ziekenhuis werken in totaal 6.000 mensen. Er worden nog geen arbeidsplaatsen geschrapt, wel zullen de contracten met ongeveer honderd tijdelijke krachten niet worden verlengd. Interim-manager L. Lodewick is bezorgd over de financiële problemen. ,,De situatie is ernstig. Acuut ingrijpen is dringend noodzakelijk.''

De Isala-klinieken kampen al geruime tijd met financiële problemen. Ondanks eerdere bezuinigingen is het tekort het afgelopen jaar verder opgelopen. Het ziekenhuis is in 1998 ontstaan uit een fusie tussen de Zwolse ziekenhuizen Sophia en Weezenlanden. De cultuurverschillen tussen beide ziekenhuizen hebben geleid tot een reeks van conflicten en bestuurlijke problemen. Afgelopen zomer zegde de medische staf het vertrouwen op in de Raad van Bestuur, waarna de algemeen directeur en de medisch directeur hun functie neerlegden. Het ziekenhuis wil over een aantal jaren alle afdelingen in één nieuwbouwlocatie onderbrengen. Vooruitlopend hierop worden nu al afdelingen op één van de twee locaties geconcentreerd. Door de integratie krijgen veel personeelsleden een andere functie.