Chipsbaas weg bij Philips

Philips-bestuurder Arthur van der Poel gaat in deeltijd werken. De verantwoordelijke man voor de chipsdivisie verlaat de raad van bestuur en zal tot het voorjaar van 2004 één niveau lager, in de zogeheten groepsraad, actief worden. Volgens Philips wil Van der Poel na bijna twintig jaar ,,een andere balans vinden tussen zijn werk en zijn privé-leven''. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee krijgt nu de leiding over de chipdivisie, die afgelopen jaar 537 miljoen euro verlies maakte.

Van der Poel, die zich met `de kwaliteit van het management' bezig blijft houden, is in het afgelopen jaar de enige bestuurder die voortijdig zijn opties heeft verzilverd. De 20.000 opties waren bij een aandelenkoers van 32,10 euro 300.000 euro waard. De andere bestuurders hielden de opties, die uiterlijk morgen verzilverd moeten worden, in hun bezit. Maar door de koersdaling van meer dan 60 procent in de afgelopen negen maanden zijn die opties inmiddels niets meer waard. Daarmee ziet de raad van bestuur 108.000 opties die vorig jaar meer dan 2 miljoen euro waard waren – waardeloos aflopen.