Buy high, Shell low

De strijd is pas gestreden als de laatste speler van het veld is.

DSM en de belegerde Zwitserse farmafirma Roche hadden hun onderhandelingen over de verkoop van de Roche-vitaminedivisie aan DSM vorig jaar op 3 september al afgerond. Toen gingen de Hollanders nog wat afdingen.

De regelaars van DSM hebben de overnameprijs met 300 miljoen verlaagd naar 1,95 miljard euro. Roche zit zo omhoog met zijn vitaminedochter, de inzet van talrijke rechtszaken vanwege illegale prijsafspraken, dat het verder ook geen keus meer had. DSM of niets. De afwikkeling van de rechtszaken, waarvoor Roche al ruim 3 miljard euro heeft gereserveerd, blijft voor rekening van de aandeelhouders van de Zwitser.

De onderhandelaars van DSM hebben zichzelf en hun aandeelhouders ook alvast een bonus gegeven. DSM betaalt een deel van de overnamesom met 2,24 miljoen eigen aandelen, goed voor 100 miljoen euro. De bonus voor beleggers is dat DSM deze aandelen op de beurs gaat inkopen.

Inkopen? De koers van DSM leverde het afgelopen jaar een van de beste prestaties op de effectenbeurs. De koers was attractief genoeg voor DSM-toplieden om recentelijk nog wat aandelenopties te gelde te maken.

Maar DSM had toch nog 4,8 miljoen eigen aandelen thuis in het voorraadkastje liggen? Klopt. Een deel daarvan kan worden geleverd aan Roche. DSM vult het voorraadje daarna weer aan.

DSM trekt zich niets aan van zijn relatief hoge koers en het bereboze beursklimaat dat nu zijn vierde jaar lijkt ingegaan. DSM doet wat energiegigant Koninklijke/Shell niet meer durft: eigen aandelen inkopen.

Shell heeft vorig jaar miljarden euro besteed om eigen aandelen op de beurs te kopen, maar het heeft beleggers niets geholpen. De aandelen werden onverwachts uit de toonaangevende Amerikaanse S&P-beursgraadmeter gegooid en angst voor oorlog deed de rest.

Ten opzichte van 1 januari 2002 is de koers van DSM met 4,6 procent gedaald, die van Shell met meer dan 35 procent.

Shell is door de aandeleninkopen en diverse miljardenovernames bijna door zijn kasgeld heen. Jammer, de koers lijkt nu zo lekker laag. Shell is bang dat verdere aankopen en de daarmee gepaarde gaande schuldenlast de reputatie van het concern als financiële steunpilaar zullen aantasten.

Stoppen of doorgaan met inkopen? Professionele beleggers kopen als de koersen laag zijn, en verkopen bij voorkeur op de pieken (buy high, sell low). Zo bezien verwachten de topmanagers van DSM een hausse, maar die van Shell een koersval. Alleen groentjes kopen toch als de koersen hoog zijn en houden zich angstvallig stil als ze zijn gezakt?

    • Menno Tamminga