Bush beticht dwarsliggers NAVO van kortzichtigheid

De Amerikaanse president George Bush heeft NAVO-lid Frankrijk, dat zich gisteren samen met Duitsland en België uitgesprak tegen NAVO-hulp aan Turkije, beticht van ,,kortzichtigheid''. Ook de instemming van Irak, dat inmiddels is akkoord gegaan met de komst van U-2 verkenningsvliegtuigen, komt volgens Bush ,,te laat''.

Het gisteren gelanceerde Frans-Duits-Russische vredesplan voor Irak kan evenmin rekenen op Amerikaanse steun. Dat plan, een voorstel dat onder andere meer wapeninspecteurs in Irak beoogt, werd gisteren in Parijs toegelicht door de Franse initiatiefnemer, president Jacques Chirac, en de Russische president, Vladimir Poetin. Volgens Chirac zijn Frankrijk, Duitsland en Rusland ,,vastbesloten Irak op vreedzame manier te ontwapenen''.

Voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens bestaan geen ,,onbetwistbare bewijzen'', waardoor ,,nu niets een oorlog rechtvaardigt'', zei Chirac.

President Bush heeft er bij Chirac op aangedrongen dat Frankrijk zijn standpunt inzake NAVO-steun aan Turkije opnieuw in overweging neemt. ,,Ik ben teleurgesteld dat Frankrijk het de NAVO onmogelijk maakt dat een land als Turkije zich voorbereidt [op een mogelijke aanval op Irak]. Ik begrijp die beslissing niet. Het heeft een negatieve uitwerking op het bondgenootschap'', zei Bush.

Hoewel Washington openlijk kritiek heeft geuit op Frankrijk en Duitsland, dat de beslissing in de VN-Veiligheidsraad over een oorlog in Irak dreigt te vertragen, is het de eerste keer dat Bush Frankrijk op deze manier hekelde. Bush heeft voortdurend aangedrongen op het behoud van eenheid. De NAVO heeft vandaag in Brussel een spoedzitting over de kwestie op het laatste moment uitgesteld.

Over het Frans-Duits-Russische vredesplan bestaat nog veel onduidelijkheid, maar regeringskringen in Berlijn hebben vanochtend gezegd dat Duitsland en Frankrijk nauw met elkaar overleggen over ,,de plannen in aanbouw''. Zo zou niet alleen sprake zijn van meer inspecteurs, maar moeten er ook permanente inspectiebureaus in Irak komen.

Voorts moeten dezelfde fabrieken en installaties vaker worden bezocht, de veiligheidsdiensten beter samenwerken, wapenexport beter worden gecontroleerd en de buurlanden worden betrokken bij het voorkomen van smokkel. Het plan voor het sturen van blauwhelmen zou geen centrale rol meer spelen.

Het vredesinitiatief wordt niet gesteund door Groot-Brittannië. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, vindt het sturen van ,,duizend keer meer'' inspecteurs zinloos als Saddam Hussein niet meewerkt.

De Nederlandse demissionaire minister van Buitenlandse Zaken, Jaap De Hoop Scheffer, zei vandaag dat de druk op Saddam Hussein maximaal moet worden gehouden. Andere plannen die afbreuk doen aan de uitvoering van resolutie 1441 kunnen op de afkeuring van Den Haag rekenen, aldus de minister.

NIEUWS EN ACHTERGROND: pagina 5