Ballast splitst Nederlandse activiteiten af

Het noodlijdende bouwbedrijf Ballast Nedam splitst zijn Nederlandse activiteiten af van de buitenlandse. De Nederlandse tak gaat zelfstandig verder onder de naam Ballast Nedam Nederland.

Afgelopen weekeinde heeft een financiële partij een bod uitgebracht op de Nederlandse activiteiten. De internationale divisie van het bedrijf wordt afgestoten. Dat heeft Ballast-bestuursvoorzitter R. Kottman vanochtend bekendgemaakt. Bovendien gaf het bedrijf een winstwaarschuwing. De onderneming verwacht over 2002 een verlies van 135 tot 150 miljoen euro. Eerder ging Ballast nog uit van een verlies van 105 miljoen euro, maar het bedrijf moet een onverwachte voorziening voor het pensioenfonds treffen van 40 miljoen euro.

Kottman wil nog niet zeggen hoe hoog het bod is en hoe daardoor de toekomst van het beursgenoteerde Ballast Nedam er gaat uitzien. Ballast Nedam zou na de verkoop van de Nederlandse divisie, en de geplande afstoting van de risicovolle buitenlandse werkzaamheden, een fonds zonder onderliggende activiteiten worden. Grootaandeelhouder Hochtief zou achter de plannen tot opsplitsing van Ballast staan. Hochtief, Duitslands grootste bouwer, heeft 48 procent van de aandelen van het huidige Ballast Nedam in zijn bezit.

De vorming van de nieuwe onderneming was volgens Kottman noodzakelijk omdat ,,opdrachtgevers en toeleveranciers zenuwachtig werden''. De ernstig verzwakte internationale activiteiten hadden een negatief effect op de Nederlandse markt.

De nieuwe onderneming gaat 4.000 werknemers tellen. In 1997 had Ballast Nedam nog 8.115 werknemers in dienst. Na afstoting van de twee buitenlandse divisies wil Kottman met het Nederlandse bedrijf wel ,,de internationale krenten uit de pap pikken'', zoals het bouwen van bruggen en stadions.

Voor het pensioenfonds van Ballast is een voorziening getroffen van 40 miljoen euro omdat het fonds een onderdekking heeft wegens een daling van de waarde van beleggingen in aandelen. ,,Dit is geen welkome post'', aldus Kottman. ,,Ik ben er echt niet blij mee.''

Kottman, die vanochtend een nieuwe financieel bestuurder presenteerde, denkt met de afstoting van de divisies, honderden gedwongen ontslagen en vorming van het nieuwe bedrijf ,,het concern in rustiger vaarwater te brengen. Elke bouwer maakt weleens een moeilijke periode door. Soms moet je door de woestijn naar het beloofde land. Alleen is het wel jammer dat dit veel geld kost. Verdomd veel geld.''

De verliesgevende Britse divisie staat al sinds juli vorig jaar te koop. Volgens Ballast heeft ,,een aantal partijen interesse getoond'' in deze divisie, maar ,,zeiden zij dat het onderdeel nog te risicovol was''. Ballast werd daardoor gedwongen zelf nog meer werknemers te ontslaan en het bedrijf verder te saneren.