Arkansas mag ter dood veroordeelde medicijnen geven

Het federaal hof van beroep in St. Louis heeft gisteren bepaald dat de staat Arkansas een ter dood veroordeelde gevangene mag dwingen tot het nemen van antipsychotische medicijnen opdat hij voldoende bij zinnen is om geëxecuteerd te worden.

Zonder inname van het medicijn mag de gevangene, Charles Laverne Singleton, niet worden geëxecuteerd. Het hoogste hof van de Verenigde Staten, het Supreme Court, heeft de terechtstelling van geesteszieken verboden. Het is de eerste keer dat een federaal hof van beroep een dergelijk omstreden executie toestaat.

Zes van de elf rechters van het hof oordeelden dat Arkansas belang heeft bij gezonde gevangenen en dat Singleton derhalve medicijnen toegediend moet krijgen. De `bijwerking' van die gedwongen medicatie, zijn executie, werd niet gewogen. ,,Singleton stelt het hof voor de keuze van onvrijwillige medicatie die een executie tot gevolg zal hebben of geen medicatie die psychose en gevangenschap tot gevolg zal hebben'', zei rechter Roger L. Wollman. Volgens Wollman is de eerste keuze de beste, met name wanneer de medicijnen heilzaam zijn.

De rechters die zich hebben uitgesproken tegen het oordeel zijn van mening dat Singleton ook recht moet hebben op medicatie zonder dat hij het risico loopt geëxecuteerd te worden. Volgens een van hen, rechter Gerald Heaney, stelt de uitspraak artsen voor een onmogelijke keuze. Wat moeten artsen in zo'n geval doen, zegt Heaney, ,,behandeling van de gevangene zal hem verlichting geven op de korte termijn, hetgeen kan resulteren in zijn executie. Maar wanneer hij niet wordt behandeld dan is hij veroordeeld tot een wereld zoals die van Singleton, vol getroebeleerde waanvoorstellingen en hallucinaties.''

De Amerikaanse Associatie van Artsen verbiedt medische behandeling wanneer die resulteert in een executie.

Singleton is schuldig bevonden aan de moord op een kruidenier in 1979.