Ambassade VS baart Den Haag zorgen

De Amerikaanse ambassade in Den Haag is in een vesting veranderd. Maar de locatie blijft een risico en de beveiliging ontregelt de buurt. Beter zou het zijn om de ambassade te verhuizen, vindt de gemeente.

Hoofdschuddend kijkt Toon Edelman naar het bijna twee meter hoge hek dat rondom de Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag geplaatst wordt. ,,Puur demonstratief'', aldus de buurman van de ambassade. Volgens hem is het voor ,,een schoonmaker'' een fluitje van een cent om het op het oog zwaarbewaakte pand te naderen. Via de daken van de belendende huizen kan je volgens hem zo de binnenplaats van de ambassade bereiken.

Vanaf het dakterras van zijn huis, dat tegen de Amerikaanse ambassade aan ligt, laat hij het zien. ,,Kijk maar eens over het muurtje. Daar is de binnenplaats van de ambassade al. Nergens beveiliging. Als je wilt, kan je zo een bom gooien.''

Toen in 1974 Japanse terroristen de Franse ambassade bezetten, die pal achter de Amerikaanse ligt, lagen de scherpschutters op het terras van Edelmans huis. ,,Het geeft wel aan dat dit een strategische plek is.''

Het gebouw van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, dat in 1959 gebouwd werd en ontworpen is door architect Marcel Breuer, die ook het gebouw van de Bijenkorf in Rotterdam ontwierp, is sinds de aanslagen van 11 september in de VS langzaam veranderd in een vesting. De aanrijwegen naar het gebouw zijn al tijden geblokkeerd met rood-witte plastic blokken, waardoor automobilisten ter hoogte van de ambassade over de trambaan moeten.

Ook het Korte Voorhout, de straat langs de Stadsschouwburg, is sinds de aanslagen in Amerika afgesloten. Slechts in samenspraak met de Amerikanen verdwijnen de blokkades tijdelijk als er trailers van theatergezelschappen langs moeten. Ook staat er aan de voor- en achterkant van de ambassade een politiepost, waarin agenten constant videobeelden bestuderen.

Restaurant Bistroquet, dat in een aan de ambassade grenzend pand is gevestigd, onder de woning van Toon Edelman, ondervindt nauwelijks hinder van de stringente maatregelen. ,,Wij zijn het best bewaakte restaurant van Nederland, zeg ik altijd maar'', lacht een kelner.

Door de dreigende oorlog in Irak heeft de Amerikaanse ambassade, die tussen het ministerie van Financiën en het Binnenhof in ligt, er bij de Nederlandse autoriteiten op aangedrongen om de veiligheidsmaatregelen nog meer aan te scherpen. Sinds gisteren zijn daarom de dranghekken vervangen door bijna twee meter hoge hekken en is een pantserwagen met bijbehorende marechaussees voor het gebouw gestationeerd.

Al langer drong de gemeente Den Haag aan op een verhuizing van de ambassade. Door de toegenomen druk op de omgeving ten gevolge van de extra beveiligingsmaatregelen van deze week is de discussie over een mogelijke verhuizing van de Amerikanen opnieuw losgebarsten. De gemeente ziet liever dat de ambassade verhuist naar een ,,andere prestigieuze locatie'' die makkelijker te beveiligen is en de omgeving ontlast.

Inmiddels zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Den Haag met de Amerikanen in gesprek over een verhuizing, maar een woordvoerder van de ambassade wil hier niets over zeggen. ,,Ik kan alleen zeggen dat we samenwerken met de Nederlandse autoriteiten en dat we die samenwerking erg waarderen.'' Ook de gemeente Den Haag, verantwoordelijk voor een nieuwe locatie, wil officieel niets zeggen over een nieuwe plek voor de Amerikanen. Bronnen binnen de gemeente zeggen dat de locatie van het toekomstige Internationale Strafhof aan de Landscheidingsweg tot de mogelijkheden behoort, maar de gemeentewoordvoerder wil dat niet bevestigen. ,,Het is nog helemaal niet concreet.'' Ook over andere mogelijke locaties of de eisen waaraan die zouden moeten voldoen, wil hij niets kwijt.

En of de Amerikanen willen verhuizen? ,,Daar heeft de ambassadeur wel eens iets over gezegd.''

Buurman Edelman hoopt hoe dan ook dat er snel iets verandert, want volgens hem begint de omgeving rondom zijn huis steeds meer op ,,een dierentuin'' te lijken. Daarnaast blijft het volgens hem vooral bij ,,veiligheidsvertoon'' in plaats van dat ze het ,,echt goed aanpakken''. ,,In het weekend verdwijnen ze namelijk altijd. Dan werken terroristen blijkbaar niet.''

    • Tom Kreling