Ambassade

DE AMERIKAANSE minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, sprak zijn ambtgenoot De Hoop Scheffer afgelopen vrijdag in Washington naar verluidt niet alleen aan op de Nederlandse positie inzake Irak, maar ook op de bescherming van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. De ambassade, vorstelijk gelegen aan het Haagse Lange Voorhout, staat op het State Department bekend als een hoog risico en de Amerikanen vinden dat Nederland meer moet doen om hun ambassade te beschermen. Hetzelfde geldt voor het Amerikaanse consulaat op het Museumplein in Amsterdam.

Nu een oorlog in Irak met de dag dichterbij komt, heeft Nederland extra maatregelen getroffen om de Amerikaanse diplomatieke vestigingen te beveiligen. Er zijn dranghekken om de ambassade gezet, er staat een pantserwagen van de marechaussee en er lopen soldaten uitgerust met mitrailleurs rond. Het verkeer wordt met een gedeeltelijke wegafzetting belemmerd. Maar men hoeft geen terrorisme-expert te zijn om te zien dat de situatie ter plekke kwetsbaar is. Een zelfmoordaanslag met een auto vol explosieven, zoals op de Amerikaanse ambassades in Nairobi of Beiroet uitgevoerd, zou in het hart van Den Haag een goede kans maken.

Er liggen verdergaande veiligheidsplannen klaar. Als er aanwijzingen van inlichtingendiensten zijn dat er een aanslag wordt voorbereid, dan wordt de ruime omgeving hermetisch afgegrendeld. Dat wil zeggen: het Lange en Korte Voorhout afgesloten, Hotel Des Indes, museum Lange Voorhout, de Franse ambassade, het ministerie van Financiën, de Koninklijke Schouwburg, de omliggende restaurants, kantoren en woonhuizen ontruimd.

DE AMERIKAANSE ambassade in Den Haag is van 1959. Het is een gebouw uit andere tijden: aan drie kanten vrij en aan de straat gebouwd, zonder ruimte voor een hek of een muur. In de directe omgeving bevinden zich het Binnenhof met de parlementsgebouwen en het Torentje van de premier. Die locatie was diplomatiek uitmuntend, maar is nu een dagelijks veiligheidsrisico. De Nederlandse regering en de gemeente Den Haag willen daarom dat de Amerikanen hun ambassade elders onderbrengen. Ze hebben herhaaldelijk op verhuizing aangedrongen en drie verschillende goed te beveiligen locaties elders in de stad aangeboden. Tot nu toe hebben de Amerikanen geweigerd hierop in te gaan. De bouw van een nieuwe ambassade vindt men in Washington te duur.

HET PROBLEEM is dat voor een American Embassy aan het Lange Voorhout geen waterdicht beveiligingsplan kan worden opgesteld. De locatie is een risico. De Nederlandse autoriteiten moeten ook rekening houden met de belangen en de veiligheid van de eigen bevolking, omwonenden en mensen die in de omgeving werkzaam zijn. De Amerikanen doen er goed aan om hun ambassade zo snel mogelijk te verplaatsen. De kosten daarvan wegen niet op tegen het risico van verlies van mensenlevens.