Akzo onderuit op hogere beurs

Akzo Nobel is vanmorgen na publicatie van de jaarcijfers hard onderuit gegaan op een positief gestemde beurs in Amsterdam. Het aandeel leverde meer dan 8 procent in. Beleggers schrokken vooral van de winstverwachting van Akzo voor het lopende jaar.

De AEX-index stond rond het middaguur op een winst van 4,9 punten (1,8 procent) op 279,88 punten. Beleggers reageerden daarmee positief op het besluit van Irak om spionagevliegtuigen boven zijn luchtruim toe te laten ten behoeve van de wapeninspecties. Ook de hogere koersen op Wall Street gisteravond zorgden voor een positief sentiment.

De koers van het aandeel Philips, dat ook tegenvallende resultaten bekendmaakte, daalde in het begin van de ochtendhandel. Tegen het middaguur vertoonde de koers echter weer een opgaande lijn (plus 0,7 procent).

De AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, werd vooral omhooggetrokken door de financiële fondsen. De koers van Fortis ging 4,8 procent omhoog door een hogere waardering van zakenbank Morgan Stanley.

Elders in Europa stegen de belangrijkste indices ook. De FTSE-100 in Londen, de CAC-index in Parijs en de DAX-index in Frankfurt schommelden tegen het middaguur rond een winst van 1,7 procent.

In de valutahandel moest de euro veel terrein prijsgeven. Dit was volgens handelaren vooral het gevolg van de ruzie binnen de NAVO en van cijfers over de Duitse handelsbalans. De euro daalde van 1,0745 dollar gistermiddag naar 1,0685. In ponden sterling bleef de munteenheid staan op 0,6600 pond.

De meeste effectenbeurzen in Azië hebben vanmorgen terrein moeten prijsgeven. In Zuid-Korea zorgde kredietbeoordelaar Moody's voor een verrassing door de kredietwaardigheid van het land te verlagen. Moody's denkt dat het nucleaire programma van Noord-Korea de economische vooruitzichten van Zuid-Korea negatief zal beïnvloeden. De Kospi-index in Seoul raakte daardoor aanvankelijke koerswinsten kwijt en sloot 0,2 procent lager.

De All Ordinaries-index in Sydney zakte bijna 0,4 procent. De Hang-Sengindex in Hongkong noteerde in de middaghandel een verlies van 0,7 procent.

Tokio bleef gesloten wegens de viering van een feestdag.