Akzo Nobel somber over resultaten

Het chemieconcern Akzo Nobel gaat bij zijn farmaciedivisie vijfhonderd banen extra schrappen, bovenop de eerder aangekondigde driehonderd. In totaal schrapte Akzo 5.500 banen in twee jaar.

De problemen bij de farmaciedivisie drukten afgelopen jaar de winst van Akzo die met 4 procent daalde naar 892 miljoen euro. De omzet kwam uit op 14 miljard euro, vergelijkbaar met vorig jaar. Voor dit jaar verwacht Akzo een ,,meer dan 10 procent'' lagere winst, vergeleken met vorig jaar. Volgens bestuursvoorzitter C. van Lede liggen de oorzaken met name bij de verder stijgende pensioenlasten en de aanhoudend slechte valutakoersen. Beleggers reageerden teleurgesteld. De aandelenkoers daalde vanochtend met 8 procent.

Het extra banenverlies moet een extra bezuiniging van 100 miljoen euro opleveren, zo zei Van Lede vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. De farmacietak heeft last van tegenvallers, vooral op de Amerikaanse markt. De Verenigde Staten zijn veruit de grootste markt voor geneesmiddelen, maar de dollarkoers is ongunstig. Het best verkochte product van Akzo, het antidepressivum Remeron, haalde vorig jaar een omzet van 717 miljoen euro. Ruim 60 procent daarvan wordt in de VS geboekt. Daarnaast verloor Akzo in december een belangrijke rechtszaak in de VS waardoor het concurrenten is toegestaan om goedkope kopieën (generica) van Remeron op die markt te brengen. Ook de anticonceptiemiddelen van Akzo hebben te kampen met deze zogeheten generieke concurrentie. Bovendien verloopt de introductie van nieuwe medicijnen op de Amerikaanse markt langzamer dan verwacht.

Aan de jarenlange sterke groei van de farmadivisie is voorlopig een eind gekomen. Het bedrijfsresultaat van de drie farmadochters (Organon, Intervet en Diosynth) over het afgelopen jaar kwam uit op 768 miljoen euro, 8 procent minder dan in 2001.

De andere twee pijlers van het bedrijf, verf en chemicaliën, deden het beter. Dat is voor een deel te danken aan het schrappen van duizenden banen. Akzo heeft in de loop van de afgelopen twee jaar aangekondigd om bij de divisie verf 2.500 banen te schrappen, en bij de divisie chemicaliën 2.200 banen. Het resultaat van de divisie verf steeg met 9 procent naar 465 miljoen euro. Bij de divisie chemicaliën bedroeg het bedrijfsresultaat 344 miljoen euro, 1 procent hoger dan in 2001.

Ook de hogere pensioenkosten drukten de winst. Over 2002 heeft Akzo 80 miljoen aan extra voorzieningen moeten treffen. Voor 2003 komt daar nog eens 130 miljoen euro bij. Van Lede, die in mei wordt opgevolgd door Hans Wijers, wordt commissaris bij zowel Akzo als Philips.