Advocaat vindt dat voetbalclubs zeuren

Hij heeft alle begrip voor clubcoaches en hij wil ook best rekening houden met hun wensen. Maar Dick Advocaat vindt wel dat de clubs niet moeten ,,zeuren'' als zou de voetbalkalender te vol zijn door vriendschappelijke interlands. ,,Ik kan de bal ook terugkaatsen, de clubs moeten zelf minder oefenduels spelen. Ik begrijp wel dat het commercieel interessant is, maar er zijn maar een paar oefeninterlands per jaar.''

De clubs, verenigd in de G14, hekelden vorige week het in hun ogen overvolle programma. Zij vinden dat ze hun dure spelers te vaak moeten afstaan. Advocaat is zelf jarenlang clubcoach (Haarlem, PSV en Glasgow Rangers) geweest en gaat mede daarom nu als bondscoach van het Nederlands elftal niet geheel zijn eigen gang. Voor de laatste interland, tegen Duitsland, liet hij de internationals van Barcelona slechts één helft spelen.

Voor de interland tegen Argentinië, morgen in de Amsterdam Arena, diende alleen Alex Ferguson een verzoek in bij de Hagenaar, met het verzoek Ruud van Nistelrooy enigszins te sparen met het oog op de Engelse topduel Manchester United-Arsenal. ,,Hij krijgt zijn zin'', zei Advocaat gisteravond in Katwijk, waar Oranje voor de eerste keer trainde. De spits zal daarom hooguit 45 minuten spelen.

In de selectie van twintig spelers ontbreekt Marc Overmars. De aanvaller is hersteld van een lange knieblessure en speelt bij Barcelona, maar Advocaat houdt vast aan zijn vaste groep. ,,Ik zie geen reden de selectie te wijzigen, dat doe ik pas als er geblesseerden zijn.''

Nederland speelt op 30 april een oefenwedstrijd tegen Portugal. De vriendschappelijke interland op Koninginnedag wordt in het Philips-stadion van Eindhoven afgewerkt en begint om 20.30 uur. De voetbalbond heeft met de Portugese collega's afgesproken dat beide landen elkaar in 2006 opnieuw ontmoeten. Oranje speelt dan een uitwedstrijd.