Voetballers steeds vaker naar rechter

Nadat recentelijk een Belgische rechter een voetballer veroordeelde voor het toebrengen van een beenbreuk, stelde vorige week het hoogste Franse gerechtshof een club verantwoordelijk voor de gevolgen van een overtreding op een van haar spelers. Opvallende uitspraken, die de sportjurist Berry Bertels toejuicht.

Is er sprake van een trend?

Berry Bertels: ,,Niet echt, want in Nederland is er de zaak Jan Willem van Ede. Als doelman van FC Utrecht bracht hij aanvaller Danny Hoekman van NEC dermate ernstig letsel toe, dat de speler gedwongen was te stoppen. Door de rechter is zowel Van Ede als FC Utrecht veroordeeld; alleen moet de hoogte van de schadevergoeding nog vastgesteld worden. Daarvoor loopt een zogenoemde schadestaatprocedure. Bijzonder in deze zaak is dat de rechter onafhankelijk advies heeft ingewonnen bij een commissie van drie deskundigen, de oud-voetballers Jan Mulder en Keje Molenaar en oud-arbiter Leo van der Kroft. Ook zij waren van oordeel dat de doelman opzettelijk had gehandeld en de tegenstander niet in staat was op Van Ede's actie te anticiperen. Zwaarwegende argumenten.''

Komen met deze uitspraken de spelregels niet onder druk te staan?

,,Integendeel, die worden er mee versterkt. Er gaat een preventieve werking vanuit. Vroeger werden zware overtredingen gezien als onderdeel van het spel, terwijl er regelmatig sprake was van zeer ernstige gevolgen. De spelregels zijn dan maar de spelregels. Een arbiter kan een gele of rode kaart geven en daar blijft het bij. Maar dat is bij ernstige overtredingen soms volstrekt onvoldoende. Neem zo'n Roy Keane van Manchester United, die in zijn boek schrijft bewust wraak te hebben genomen op een tegenstander. Dan wist ik het wel. Hij kreeg van mij een dagvaarding. Dat kan er met de opbrengst van zijn boek wel vanaf.''

Begrijpt u dat een club aansprakelijk wordt gesteld?

,,Dat is normaal volgens het arbeidsrecht, omdat het nog maar de vraag is of de veroordeelde speler tot het betalen van een schadevergoeding in staat is. Dan is het altijd slim om de werkgever te dagvaarden. Maar er is alleen een kans van slagen in extreme gevalen.''