Verrassingen op afdaling

Michael Walchhofer heeft in St. Moritz de wereldtitel op de afdaling behaald. Met startnummer 31 verraste de Oostenrijker in de koningsklasse van de skisport alle favorieten. De zilveren medaille ging naar de Noor Kjetil-André Aamodt. Het brons was voor de Zwitser Bruno Kernen.

Walchhofer (27) won in zijn loopbaan nog nooit een afdaling die meetelt voor de strijd om de wereldbeker. Toch maakte hij dit seizoen geregeld indruk. Hij eindigde in vier wereldbekerwedstrijden als tweede. De skiër uit Zauchensee stond meestal in de schaduw van zijn illustere landgenoten Stephan Eberharter en Hermann Maier. Eerstgenoemde kon zaterdag zijn favorietenrol niet waarmaken en finishte als vijfde. Maier, pas hersteld na een langdurige blessure, eindigde als achtste. Voor Aamodt was het de twaalfde WK-medaille uit zijn carrière. Geen enkele skiër won in de historie zoveel medailles als de Noorse routinier, die van geen ophouden lijkt te willen weten.

Bij de vrouwen ging de zege eveneens naar een outsider: Mélanie Turgeon. De Canadese bleef op de Zwitserse piste de Oostenrijkse Alexandra Meissnitzer en de Zwitserse Corinne Rey-Bellet voor. Beiden eindigden in dezelfde tijd op de tweede plaats.

Ook Turgeon stond in St. Moritz onbevangen aan de start. In het verleden had de 26-jarige Canadese nog nooit een afdaling voor de wereldbeker gewonnen. Haar voorsprong op de nummers twee bedroeg elfhonderdste van een seconde.