Vermeende `Jihadstrijders' terug in Amsterdam

Twee Marokkaanse jongens uit Amsterdam die op weg zouden zijn geweest naar Tsjetsjenië om daar deel te nemen aan de `heilige oorlog van de moslims', zijn teruggekeerd in Amsterdam. Vanmiddag meldde een van hen zich bij zijn school, het ROC van Amsterdam. De politie onderzoekt de zaak.

De twee jongens kwamen vrijdagavond thuis. Volgens Aziz Saïdi Rabah, bestuurslid van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam, besloten de jongens bij de grens van Oekraïene en Rusland om de trein terug naar huis te nemen omdat het te koud was. Hun bedoeling was volgens Saïdi Rabah niet zozeer om deel te nemen aan de jihad, maar om met eigen ogen te zien wat het Russische leger doet in Tsjetsjenië.

De Amsterdamse burgemeester Cohen zei vrijdag de berichten over een mogelijke ronseling ,,heel serieus'' te nemen, maar wil er pas meer over zeggen als uit onderzoek van de politie blijkt dat ze inderdaad geronseld zijn. Een van de twee jongens, de 17-jarige Kahlid, volgt middelbaar beroepsonderwijs aan het ROC van Amsterdam. De andere jongen, de 16-jarige Mo, zit op een Amsterdamse middelbare school. Vanochtend ontkende de woordvoerder van Cohen dat hij met de twee jongens zelf of hun familie zou praten.

Volgens C. Chatrioui, voorzitter van de Unie van Marokkaanse moskeeën in Amsterdam, is het uitgesloten dat de jongens geronseld zijn in een van de negentien moskeeën die zijn aangesloten bij zijn Unie. Chatrioui: ,,De jongens hebben ons verzekerd dat ze niet in een moskee zijn geronseld. Ze hadden over Tsjetsjenië gelezen op internet.''

Volgens D. Boujoufi, vice-voorzitter van de landelijke moskee-organisatie UMMON, kan ronseling in een moskee echter niet worden uitgesloten. Boujoufi: ,,Imams en moskeebestuursleden kunnen onmogelijk zicht houden op alle moskeebezoekers. Je kunt er wel van uitgaan dat imams zulke dingen niet doen, maar niet dat een willekeurige bezoeker jongens aanspreekt in de moskee. Het echte ronselen gebeurt vervolgens in een buurthuis, café of op school.''

Boujoufi vindt het verhaal over de jongens deels ongeloofwaardig. ,,Ik geloof niet dat het hun eigen beslissing is geweest. Ik denk dat er een derde aan te pas is gekomen, iemand die ze heeft overgehaald om daadwerkelijk te gaan.''