Verkiezing van president Montenegro weer mislukt

In Montenegro zijn gisteren de presidentsverkiezingen wéér op een mislukking uitgelopen: de opkomst bleef met 47,1 procent van de kiezers onder het vereiste minimum van vijftig procent, waardoor de verkiezingen opnieuw ongeldig moesten worden verklaard.

Op 22 december mislukten de presidentsverkiezingen al: toen kwam maar 45,9 procent van de kiezers opdagen. De verkiezingen werden zowel in december als gisteren geboycot door de oppositie. Maar volgens opiniepeilingen die eerder deze maand zijn gehouden is slechts twaalf procent van het electoraat niet gaan stemmen met die boycot als motief. Veel meer Montenegrijnen – 21 procent van het electoraat – zijn de politiek en de politici beu en zijn om die reden thuisgebleven.

De regerende Democratische Partij van Socialisten (DPS) heeft volgens de oppositie nog alle zeilen bijgezet om de opkomst op te krikken. Zo zouden staatsambtenaren onder druk zijn gezet om te gaan stemmen, op straffe van inhouding van salaris en zelfs ontslag. De DPS heeft toegegeven dat speciale bijeenkomsten zijn belegd waarop ambtenaren te horen kregen dat het organiseren van verkiezingen erg duur is en dat Montenegro zich een derde ronde niet kan permitteren – dat zou ten koste kunnen gaan van het salaris van de ambtenaren. Uiteindelijk bleven 16.000 Montenegrijnen te veel thuis om de drempel van vijftig procent te halen.

Als de opkomst wel de vijftig procent had gehaald zou DPS-kandidaat Filip Vujanovic, voorzitter van het parlement en als zodanig al waarnemend president, met grote voorsprong hebben gewonnen: hij kreeg gisteren 81,74 procent van de uitgebrachte stemmen. Van de elf andere kandidaten kwam niemand boven de zeven procent uit.

Volgens de wet moeten de Montenegrijnen opnieuw gaan stemmen tussen zestig en negentig dagen na gisteren. De regering wil vóór die derde poging het parlement voorstellen de bepaling dat verkiezingen ongeldig zijn als de opkomst onder vijftig procent blijft, uit de kieswet te schrappen. De DPS wil Vujanovic opnieuw kandidaat stellen.

De oppositie heeft aangekondigd de volgende keer de presidentsverkiezingen niet te zullen boycotten. Bovendien wil de oppositie een gezamenlijke kandidaat tegen Vujanovic in het veld sturen.