TPG moet pensioengat rap opvullen

Post- en pakjesvervoerbedrijf TPG stevent af op een extra bijdrage aan zijn pensioenfonds die volgens sommige analisten kan oplopen tot 100 miljoen euro voor belastingen.

,,In oktober had ik nog een extra storting van 70 miljoen euro voor belasting ingetekend, nu eentje van 100 miljoen euro of meer'', zegt analist R. Brakenhoff van zakenbank Kempen & Co. Hij heeft zijn schatting tot zeker 100 miljoen verhoogd in verband met de voortgaande daling van aandelenkoersen sinds oktober.

Bij SNS Securities houdt analist G. Hoppers rekening met hogere jaarlijkse pensioenlasten in de orde van grootte van 70 miljoen euro als de malaise op de effectenbeurzen aanhoudt.

Een woordvoerder van TPG wil geen actueel bedrag geven voor extra pensioenlasten omdat de onderneming in de periode zit voor de publicatie van de jaarcijfers over 2002, op 20 februari. In deze zogeheten `gesloten periode' geeft TPG de beleggerswereld geen nieuwe financiële informatie.

Het pensioenfonds van TPG had eind 2002 ruim 35 procent van zijn vermogen van 2,7 miljard euro op de internationale aandelenmarkt belegd. De financiële positie van het fonds is vorig jaar door de sluipende beurskrach rap verzwakt. Dit jaar zijn de koersdalingen verder versneld.

Eind 2002 was 101 procent van de Nederlandse pensioenverplichtingen van TPG gedekt door vermogen. De vuistregel is dat TPG extra stortingen moet doen in het fonds als de verhouding tussen vermogen en verplichtingen van het pensioenfonds onder de 120 procent zakt. Dit jaar gaat ook de pensioenpremie voor de werkgever omhoog.

TPG en de analisten reageren verbaasd op de actie, afgelopen vrijdag, van kredietbeoordelaar Standard & Poor's, die met een verwijzing naar groeiende pensioengaten bij Europese ondernemingen zijn oordeel (zogeheten rating) over onder meer TPG wil verlagen.

,,Wij verwachten dat onze rating op peil blijft'', zegt de TPG-woordvoerder. Een verlaging van het kredietoordeel betekent voor een onderneming doorgaans dat het duurder wordt om geld te lenen. ,,Rijkelijk laat dat Standard & Poor's nu met deze mededeling komt'', reageert Brakenhoff.