Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Eerste van een serie portretten van Golfveteranen uit 1991. Vandaag oud-tankcommandant Noel Baker die tijdens een zandstorm oog in oog stond met een Iraakse tankdivisie. Hij vertelt over de veldslag en over de spierziekte die hij eraan overhield. Verder aandacht voor het vertrek van directeur Dick Schoof bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Reportage over de rechtszaak die morgen in Roermond begint tegen de man die vorig jaar juli zijn huis in brand stak. Bij de brand kwamen zes van zijn kinderen om. Francien Schouwenaar, de moeder van de kinderen, vertelt haar verhaal. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met schrijver A.F.Th. van der Heijden over zijn schrijverschap en zijn nieuwe boek De Movo Tapes dat volgende week verschijnt. Ned.3, 22.20-23.15u.

Nieuws aan tafel. Paul Witteman, Andrée van Es en Jort Kelder discussiëren over de vredesmissie van Nederland in Afghanistan en de presentatieproblemen bij Nova.

RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Heilige koe of dood paard. Over het verdwijnen van de auto-industrie uit Nederland. Niet alleen de industriële productie gaat in Nederland verloren, maar ook kennis. Ned.3, 20.03-20.32u.

Dokument: Failliet of niet? Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.55-23.43u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren Lagerhuis. Discussie over Valentijnsdag en over Nederlandse gevangenen in buitenlandse cellen. Ned.3, 19.03-19.30u.

Studio 2 nieuws & voetbal. Gesprek met algemeen directeur van Ajax Arie van Eijden en met het Tweede-Kamerlid voor de PvdA John Leerdam. Ook wordt ingegaan op de recente tv-documentaire over zanger Michael Jackson. Ned.2, 22.45-23.50u.

FILM

. Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense inca-rituelen in een der lucratiefste Amerikaanse films aller tijden. SBS6, 20.30-22.40u., met reclame.

Best Defense (Willard Huyck, 1984, VS). Eddie Murphy speelt `een strategische gastrol' in deze banale militaire komedie waarin technisch ingenieur Dudley Moore goede sier maakt met de spectaculaire uitvinding van een ander en zich te buiten gaat aan ongewenste intimiteiten op het werk. V8, 20.30-22.10u., met reclame.

Le voyageur de la Toussaint (Louis Daquin, 1942, Frankrijk). Franse oorlogstijdfilm is keurige Simenon-adaptatie over tumultueuze terugkeer van jongeman naar geboortestadje. TV5, 22.30-0.10u., zw.

With Six You Get Eggroll (Howard Morris, 1968, VS). Familiekomedie met Doris Day als weduwe die in het huwelijk treedt met weduwnaar Brian Keith. Zij heeft drie zonen, hij heeft één dochter: een debuterende Barbara Hershey. Morgen, SBS6, 13.25-15.10u., onderbroken door reclame.

The Return of Frank James (Fritz Lang, 1940, VS). Eerste western die Lang regisseerde is een vakkundig en sfeervol vervolg op Jesse James (Henry King, 1938). Henry Fonda prolongeert zijn rol van Frank James en wreekt als zodanig de lafhartige moord op zijn broer. Morgen, BBC2, 14.50-16.20u.

RADIO

Week van de jaren 60. Tot en met 14 februari staan Radio 2 en alle programma's in het teken van de muziek uit die periode. Op vrijdag de top-60. Radio 2, 18.00 tot vrijdag 24.00u.

Kunststof. Gesprek met regisseur Gerardjan Rijnders over zijn voorstelling Beroerd, gespeeld door Sacha Bulthuis in het museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Rijnders haalde voor de voorstelling alle mannelijke sculpturen uit het depot. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Het uitzicht van de afgelopen week overleden componist Peter Schat. Daarna maakt jurist Allard Hoogland een criminologische analyse van de huidige tijd. In het tweede uur een herhaling uit 2000 van een gesprek met Peter Schat over zijn werk Aap verslaat de knekelgeest, een stripopera gebaseerd op een oud Chinees verhaal. Tot slot een fragment uit 1939 uit het Philips Holland Indië Archief. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Gesprek over de rechterlijke macht met voormalig president van van de rechtbank in Arnhem D. van Dijk en hoogleraar staatsrecht P. Bovend'Eert. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.