Sharon wil van Arafat af voor `echte vrede'

Het verwijderen van het Palestijnse ,,terroristische leiderschap en het scheppen van de voorwaarden voor een nieuw leiderschap waarmee echte vrede kan worden gesloten'' is een van de belangrijkste paragrafen in het programma van de nieuwe regering die de Israëlische premier Ariel Sharon wil vormen. Sharon zei dat gisteren nadat president Moshe Katsav hem als kabinetsformateur had benoemd.

Sharon heeft 42 dagen de tijd om zijn nieuwe regering te vormen, die naar zijn zeggen de Palestijnse terreur moet bedwingen. Dat is volgens Sharon een voorwaarde om de in een zeer ernstige crisis verkerende economie uit het slop te halen. Geconfronteerd met de nog steeds harde weigering van de Arbeidspartij om zitting te nemen in een regering van nationale eenheid zei Sharon dat partijen die zich zo opstellen ,,het Israëlische publiek verraden''.

Aan de vooravond van zijn benoeming tot kabinetsformateur liet Sharon door zijn naaste medewerkers uitlekken dat hij intensieve besprekingen voert met Abu Ala, de voorzitter van het Palestijnse parlement, over een glijdend bestand en Palestijnse verantwoordelijkheid voor de veiligheid in enkele Palestijnse steden die op de Westelijke Jordaanoever die door Israël zijn herbezet. Commentatoren wijzen erop dat Sharon is afgeweken van zijn standpunt dat er ,,onder vuur'' niet met de Palestijnen wordt onderhandeld. Bovendien, zeggen zij, is het Sharon duidelijk dat de Palestijnse onderhandelaars strikte orders van Arafat opvolgen. Dat betekent volgens hen dat Sharon indirect onderhandelt met de door hem eerder ,,irrelevant'' verklaarde Palestijnse leider. In het openbaar heeft Arafat zijn zegen gegeven aan de onderhandelingen met Sharon, die begonnen nadat Israël miljoenen euro's aan ingehouden Palestijns belastinggeld aan de Palestijnse autoriteiten had overgemaakt.

Sharons politieke wil om de Arbeidspartij in zijn regering te loodsen is ook afgestemd op zijn belofte aan de Amerikaanse president Bush mee te werken aan de vorming van een Palestijnse staat volgens de Amerikaanse `routekaart' naar vrede. De politieke kaarten in het nieuwe parlement zijn zo geschud dat hij zonder de socialisten geen meerderheid heeft voor de stichting van een kleine Palestijnse staat.

In zijn Likudpartij stuit Sharon op scherp verzet tegen het idee van Palestijnse onafhankelijkheid. Dat Sharon in de beginfase van zijn formatiepoging vasthoudt aan de `routekaart' is tegen de achtergrond van Iraakse kwestie ook een signaal aan de Arabische landen dat Israël vrede wil. Dat stelt de Amerikaanse diplomatie in staat het Arabische argument dat Washington inzake Irak en Israël met twee maten meet te verzwakken.