Opblaasbaar bureau

Wat kun je doen met je pauze? En hoe valt er te rusten? Onderzoek leverde een bureau met een airbag op.

Ideaal voor wie wel eens een uiltje wil knappen op de werkplek: het `airbagbureau' Sky High van de Duitse ontwerper Mathias Knigge. Het bureau is gemaakt van walnotenhout en ziet er op het eerste gezicht conventioneel uit. Met een druk op de knop onder het bureaublad vult een ventilator een oranjegekleurde zak met lucht die je als kussen kunt gebruiken. De luchtzak komt tevoorschijn uit een paneeltje dat midden in het bureaublad is verzonken.

,,Ik heb de Sky High ontworpen als expressie van mijn onderzoek naar de indeling van kantoorruimtes en de pauzeermogelijkheden voor werknemers'', zegt Knigge. ,,Het blijkt dat veel mensen tijdens hun werk stiekem even slapen of rusten. De Sky High maakt onderdeel uit van een verkenning naar de pauzeermogelijkheden en is niet direct bedoeld om in productie te gaan. Ik ben bang dat mensen met een airbagbureau in de praktijk nog langere werkdagen zullen draaien, terwijl het ontwerp bedoeld is om tijdens een normale werkdag even te kunnen rusten.''

Knigge werkt in Duitsland als werktuigbouwkundige en industrieel ontwerper. Hij ontwikkelde zelf een mechanisme om de luchtzak op een nette manier uit het bureau omhoog te laten komen. Na gebruik wordt de luchtzak eerst teruggetrokken in het bureau, waarna het paneel weer verzinkt in het bureaublad. Op Knigge's internetsite is een film te downloaden die laat zien hoe het mechanisme de luchtzak uit het bureau laat komen en er weer in laat verdwijnen.

Vooralsnog is er alleen een prototype gebouwd van de Sky High dat begin dit jaar is tentoongesteld in de Hamburgse kunstgalerie galerieXprssns.

Websites: www.alternativen.tillintallin.net; www.galeriexprs.de

    • Paul Schilperoord