Nederland neemt leiding ISAF

Duitsland en Nederland hebben vanochtend formeel het commando op zich genomen van ISAF, de internationale vredesmacht die in en rond de Afghaanse hoofdstad Kabul is gelegerd. De ceremoniële overdracht van het commando, uit handen van de Turkse generaal Hilmi Akim Zorlu, werd bijgewoond door de Afghaanse president Hamid Karzai en de speciaal gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi. Voor Nederland was minister Kamp (Defensie) aanwezig.

De plechtigheid, voor het hoofdkwartier van ISAF in Kabul, was omgeven door strenge veiligheidsmaatregelen. Vorige week nog werd het onderkomen van Duitse en Nederlandse manschappen, ongeveer tien kilometer buiten de hoofdstad, bestookt door raketten. In het zuidoosten van Afghanistan zijn Amerikaanse en Afghaanse troepen de afgelopen tijd slaags geraakt met milities die vermoedelijk behoren tot de Talibaan en Al-Qaeda en die steun krijgen van de krijgsheer Hekmatyar.

De vredesmacht ISAF (nu 4.800 militairen uit 22 landen) werd in Kabul gelegerd na de verdrijving van de Talibaan door troepen van de Noordelijke Alliantie, gesteund door de internationale coalitie onder leiding van de VS. Vorig jaar zomer nam Turkije het commando over van Groot-Brittannië. Het Turkse mandaat gold voor een half jaar, maar op Duits/Nederlands verzoek werden daar enkele maanden aan vastgeknoopt. Commandant van ISAF is de Duitse luitenant-generaal Norbert van Heyst. De Nederlandse brigade-generaal R. Bertholee is plaatsvervangend commandant.