Meer hypotheken afgesloten in 2002

Het aantal afgesloten hypotheken is vorig jaar licht gestegen. In 2002 werd een half miljoen nieuwe woninghypotheken ingeschreven met een recordwaarde van 82 miljard euro. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met de stijging is een trend doorbroken. De afgelopen twee jaar daalde het aantal afgesloten hypotheken. De stijging van 2002 is vrijwel volledig het gevolg van tweede hypotheken en zogeheten `oversluitingen' (meestal het inruilen van een oude hypotheek voor een nieuwe met lagere rente). Bij een tweede hypotheek, vaak voor verbouwingen of consumptie, wordt de hypotheek uitgebreid ten koste van de overwaarde.

De totale schuld vorig jaar voor woninghypotheken is 11 procent meer dan in 2001. De uitstaande schuld komt daarmee uit op in totaal 350 miljard euro. Volgens recente studies van onder meer de internationale bankiersvereniging BIS hebben Nederlandse huishoudens daarmee de grootste schulden in de westerse wereld, afgezet tegen hun inkomen. Ook in snelheid van schuldgroei staan de Nederlandse huishoudens bovenaan.

Volgens de jongste cijfers van het CBS bedraagt de hypotheekschuld per woning gemiddeld 110.000 euro. Bijna 90 procent van de koopwoningen is met een hypotheek belast. De gemiddelde verkoopprijs voor een huis was vorig jaar 200.000 euro. Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg met bijna 9 procent tot 164.000 euro.