Liefers scherpt record aan op 3.000 meter

Gert-Jan Liefers heeft gisteren in Gent het Nederlandse indoorrecord op de 3.000 meter aangescherpt tot 7.45,54. De 24-jarige atleet verbeterde daarmee de toptijd van Rob de Brouwer (7.51,34) uit 1991.

Met zijn prestatie dwong Liefers plaatsing af voor de wereldkampioenschappen indoor, van 14 tot en met 16 maart in Birmingham. Hij verdiende eerder al een WK-ticket op de 1.500 meter. Liefers kiest later op welke afstand hij van start gaat in Engeland. In Gent voldeden meer Nederlandse atleten aan de WK-richttijd. Patrick van Balkom won de 200 meter in 20,95, terwijl Bram Som op de 800 meter als tweede eindigde in 1.47,47.

In Potsdam haalde polsstokhoogspringer Rens Blom eveneens de limiet. Met een sprong van 5,72 meter eindigde hij als tweede, achter de Duitser Björn Otto, en verbeterde zijn eigen nationaal indoorrecord, dat op 5,70 stond. Die hoogte was ook de eis voor uitzending naar Birmingham.

Liefers verbeterde afgelopen zomer al het Nederlands outdoorrecord van Jos Hermens op de 3.000 meter. ,,Toen liep ik 7.42, dus ik wist dat dit er wel in zat. Maar je moet het altijd eerst nog even doen'', aldus Liefers. Na die recordverbetering bij de FBK-Games in Hengelo raakte hij geblesseerd. Pas in december kon hij weer een crosswedstrijd lopen.

Vorige week kwalificeerde Liefers zich in Stuttgart al voor de 1.500 meter bij de WK. ,,Een keuze maak ik pas later in het seizoen. Ik verwacht dat Haile Gebrselassie en Hicham El Guerrouj op de 3.000 meter starten en dan kan het voor mij wel eens te snel gaan op dat onderdeel.''

Som finishte als tweede op de 800 meter achter de Keniaan William Yampoy, die zegevierde in 1.47,36. Som bleef met zijn 1.47,47 driehonderdste onder de WK-limiet. ,,Maar die tweede plaats zegt me meer dan de tijd. Ik zal volgende maand toch in de buurt van het Nederlands record moeten lopen om te scoren. Dat betekent voor mij een finaleplaats en dat is zwaar, want er wordt momenteel knetterhard gelopen'', zei de 22-jarige atleet uit Gendringen.

Het Nederlands record staat met 1.46,29 op naam van Rob Druppers. Som beweert gretiger te zijn dan in het verleden. ,,Er moest ook wel wat veranderen. Ik durf meer. Waar ik loop mag niemand anders lopen, zo is nu mijn instelling. Dat leer ik in het contact met mensen als Liefers, maar we praten sinds kort ook met een mental coach.''