Liefde voor Tante Leny

Simone Koch moet maandelijks voor 5.000 euro aan nieuwe en tweedehands stripboeken verkopen om een minimuminkomen te hebben. Ze toont een schriftje, waarin de maandelijkse omzetcijfers in 2002 met de hand staan genoteerd. Mei was een topmaand met een omzet van bijna 3.000 euro, in juni lag de omzet nauwelijks boven de 2.000 euro. ,,Dus toen ging het alweer naar beneden'', constateert interviewer Frans Bromet. Koch blijft optimistisch: ,,In vakantietijd is het altijd rustig.''

Gaat de Stripwinkel Tante Leny in Amsterdam-Noord het redden, is de vraag in het tweeluik Failliet of niet. De winkel bestaat nog maar net, levert nog veel te weinig inkomsten op en dreigt nu al te bezwijken onder de stapel onbetaalde rekeningen. Koch heeft het idee dat het over een paar jaar ,,echt gaat lopen'', als ze de beginjaren maar doorkomt en een overbruggingskrediet zou kunnen krijgen.

Het verhaal lijkt in goede handen van Bromet, die van hardnekkig doorvragen zijn handelsmerk heeft gemaakt. Bromet houdt van feiten – ,,Laat die rekeningen eens zien'' – en mist de cijferangst die veel tv-films bederft – ,,Is dat het totaalbedrag?'' Snel ontrolt zich een meeslepende geschiedenis van een ondernemende vrouw, die vecht om haar winkel overeind te houden. De verzoeken om huurverlaging, krediet en subsidie bij tal van instanties leveren spannende en soms ontroerende televisie.

Het is daarbij onmogelijk om niet te houden van Simone Koch. Dat geldt voor de kijker en bijvoorbeeld voor het SP-raadslid dat voor haar knokt. Maar helaas ook voor Bromet zelf, die steeds meer meedoet aan de actie Red Tante Leny en steeds minder doorvraagt. Wel vraagt hij de wethouder of hij niet ,,nog ergens een potje'' heeft. Niet vraagt hij naar het rapport van de consultant, die negatief adviseert over een starterskrediet.

Bovendien is de tv-camera gedurende de maanden durende opnamen een speler geworden in Amsterdam-Noord. Het aanvankelijk sceptische VVD-raadslid wil plotseling uit eigen zak een makelaar betalen om de huur van Tante Leny tegen het licht te laten houden. ,,Heeft u dat al eens eerder gedaan?'', vraagt Bromet wantrouwig. ,,Nee, maar in dit geval...'', is het antwoord. In dit geval heeft ook Bromet zijn scepsis verruild voor betrokkenheid.

Dokument: Failliet of niet?, NCRV, Ned.1, 22.55-23.43u.

    • Karel Berkhout