Levenslang voor Chinese dissident

De belangrijke Chinese dissident Wang Bingzhang is in China veroordeeld tot levenslang. Hij wordt beschuldigd van spionage voor Taiwan en van het opzetten en leiden van een `terroristische' organisatie. Dat heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua vandaag gemeld.

Wang zou begin januari al zijn veroordeeld door een rechtbank in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De zaak vond achter gesloten deuren plaats, omdat volgens China de staatsveiligheid in het geding zou zijn.

Volgens Xinhua zou Wang onder meer opdracht hebben gegeven tot een niet nader omschreven moordaanslag in 1999. Ook zou hij van plan zijn geweest om de Chinese ambassade in Thailand op te blazen. Mensenrechtenorganisaties geloven dat niet. Timothy Cooper, directeur van de in Washington gevestigde Free China Movement, zei: ,,De beschuldigingen die tegen hem zijn geuit, zijn verzinsels.'' De 55-jarige Wang werd gearresteerd nadat de Chinese politie hem naar eigen zeggen vorig jaar geboeid had aangetroffen in een tempel in Zuid-China. Hij zou het slachtoffer zijn van een ontvoering door een bende die hem wilde afpersen.

Pro-democratie-activisten denken echter dat Wang vanuit Vietnam is ontvoerd door Chinese geheim agenten, nadat hij ontmoetingen had gehad met leiders van ondergrondse vakbondsorganisaties uit China.

Wang heeft twee keer gevangen gezeten tijdens China's Culturele Revolutie (1966-1976). Hij verhuisde in 1979 naar de VS, waar hij het dissidente tijdschrift Chinese Lente begon. Ook richtte hij daar de Chinese Alliantie voor Democratie op.