Koreaanse aanwinst toont zijn veelzijdigheid

Ji-Sung Park (21) kan terugkijken op een verdienstelijk debuut bij PSV. De Zuid-Koreaanse international, die begin januari een contract voor 3,5 jaar tekende bij de Eindhovense voetbalclub, is de afgelopen maand nauwelijks aan voetballen toegekomen en mist daardoor nog het nodige wedstrijdritme. Desondanks toonde de kleine dribbelaar zich zaterdagavond tijdens zijn invalbeurt in het duel met RKC Waalwijk een aanwinst voor PSV en bewees hij dat hij op het middenveld op meerdere posities uit de voeten kan.

Behalve over de hereniging met Guus Hiddink, tijdens het succesvolle wereldkampioenschap zijn coach bij het Zuid-Koreaanse nationale elftal, kan Park zich verheugen over het resultaat van zijn eerste wedstrijd. Met zijn nieuwe club deed hij immers goede zaken in de strijd om de landstitel door een benauwde maar kostbare 1-0 zege in de lastige uitwedstrijd, terwijl concurrent Ajax twee kostbare punten liet liggen in de topper tegen Feyenoord.

Toen Park voor aanvang van de Brabantse streekderby nietsvermoedend uit de spelersbus stapte, werd hij direct omringd door een legertje Zuid-Koreaanse en Japanse sportjournalisten die de debutant in de selectie van PSV van alle kanten fotografeerden. Verblind door al het geflits knipperde Park even met zijn ogen. ,,Woooh!'', klonk het vol ontzag, voordat hij de kleedkamer indook. Geen demonstratie van oosterse ademhalingstechnieken bij wijze van concentratie voor de wedstrijd, maar een oprechte uiting van verbazing over en waardering voor alle aandacht.

Wat betreft de belangstelling van het Aziatische journaille moest Park het echter afleggen tegen zijn leermeester Hiddink, die met alle egards werd bejegend en op een zelfde fotosessie werd getrakteerd. ,,Sinds het WK wordt Hiddink bijna als een heilige gezien in de Aziatische voetbalwereld'', verzekerde een Japanse journalist in nauwelijks verstaanbaar Engels.

De Zuid-Koreaanse en Japanse voetballiefhebbers moesten wachten tot de negentiende minuut van de tweede helft voordat ze konden genieten van de voetbalkunsten van `hun' Park. Voor de Zuid-Koreaan, ingebracht als schaduwspits voor de matig spelende Vennegoor of Hesselink, was het geen makkelijke invalbeurt. PSV draaide stroef en verzuimde de vlak voor rust verkregen 1-0 voorsprong, door een doelpunt van Arjen Robben, verder uit te bouwen. Anderzijds had RKC voorin, zoals wel vaker dit seizoen, te weinig stootkracht en bracht het PSV geen moment in verlegenheid.

Hoewel de ploeg uit Waalwijk in de jacht op de gelijkmaker PSV alle ruimte bood op het middenveld, wist de koploper daar door de gebrekkige aansluiting tussen de twee voorste linies niet van te profiteren. Niet dat Park daar in zijn eentje direct verandering in kon brengen, maar hij greep de door Hiddink geboden kans wel met beide handen aan. Snel en dynamisch bewoog hij zich over het middenveld en liet zien dat hij met de bal aan de voet een moeilijk af te stoppen dribbelaar is die prima kan functioneren als `schakelspeler' tussen middenveld en aanval.

,,Het mooie aan Park is dat hij op veel plaatsen inzetbaar is'', zei Hiddink een maand geleden al tijdens Parks presentatie. ,,Rechts hangend, links kan ik hem kwijt, maar ook als schaduwspits.''

Daarbij is hij een doorzetter. In het Mandemakers Stadion logenstrafte Park de lovende woorden van zijn coach zaterdag niet. Integendeel. Wat onwennig begon hij als schaduwspits achter de geïsoleerde topscorer Kezman, maar al snel bewees hij zijn waarde op zowel de rechter- als linkervleugel. Tien minuten voor het eind van de wedstrijd brak hij, puur op inzet, door aan de rechterkant, maar zijn strakke lage voorzet kreeg geen vervolg.

In de slotminuut leek het voor Park zelfs even op een droomdebuut uit te draaien, toen hij vanaf links vrij oprukte naar het doel van RKC. Maar de debutant aarzelde te lang en zag zijn schot geblokkeerd door verdediger Khalid Boulahrouz, een van de jonge beloftes van RKC die overmorgen met Jong Oranje tegen de leeftijdgenoten uit Zuid-Korea speelt.

Ondanks zijn gemiste kans kon Park naar eigen zeggen ,,niet honderd procent tevreden'' over zijn spel tevreden terugblikken op zijn eerste optreden in de formatie van Hiddink. Na smaakmaker Robben, die op links interessante duels uitvocht met Boulahrouz, was Park de opvallendste speler bij PSV na rust.

De afgelopen maand is hij een paar maal naar zijn vaderland gevlogen om de vereiste papieren in orde te krijgen voor zijn overstap naar Eindhoven. De voormalige speler van het Japanse Kyoto Purple Sanga heeft daardoor amper de tijd gehad om te acclimatiseren in Nederland en moet begrijpelijkerwijs nog wennen aan de voor hem vreemde cultuur en taal. ,,Links, rechts, scoren en Hiddink'', liet de bescheiden profvoetballer, gevraagd naar zijn kennis van het Nederlands na afloop van het duel weten via zijn fluisterende tolk.

Als Park de aanloopproblemen overwonnen heeft, kan hij alleen maar groeien in het elftal van PSV en zich als een heuse versterking manifesteren. Dat moet Hiddink, in de wetenschap dat ook de onlangs gecontracteerde Zuid-Koreaan Young-Pyo Lee er aan zit te komen, toch geruststellen. Met vier punten voorsprong op de jonge, blessuregevoelige ploeg van Ajax-coach Ronald Koeman, die bovendien nog een zwaar programma in de Champions League tegemoet gaat, kan Hiddink even rustig ademhalen.

RKC Waalwijk

0

PSV

1

Ruststand 0-1. 40. Robben 0-1. Schds: Luinge. Tsch: 6.800. Gele kaarten: Van den Berg (RKC) en Van Bommel (PSV).

    • Pieter de Vries