Jeugdig Ajax de morele winnaar in klassieker

Een klassieker die bij vlagen kon boeien bleef onbeslist. Maar als het gezegde `wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' nog opgaat in het moderne voetbal, dan was Ajax gisteren de morele winnaar. Waar Feyenoord alleen Robin van Persie naar voren schoof als beloftevolle speler, bleef bij Ajax een hele groep youngsters fier overeind in de altijd beladen topper.

Wesley Sneijder (18), Nigel de Jong (18), Jelle van Damme (19), Zlatan Ibrahimovic (21), Steven Pienaar (20) en Nourdin Boukhari (21) moesten als gevolg van het grote aantal geblesseerden tot het uiterste gaan en toonden het niveau aan te kunnen. Zij dartelden over de nieuwe grasmat van de Arena. De belegen groep Feyenoorders kostte het veel inspanningen om hen in toom te houden.

De gemiddelde leeftijd bleef bij Ajax steken op 21,3 jaar. Trabelsi was met zijn 26 jaar de oudste Ajacied. ,,Kijk naar de as van Feyenoord en die van ons'', vergeleek Ajax-trainer Koeman. ,,Die is drie keer zo oud.'' Hij zette Van Wonderen (34), De Nooijer (33), Bosvelt (32), Van Persie (19) en Van Hooijdonk (33), tegenover Chivu (22), Pasanen (22), Sneijder (18), Pienaar (20) en Ibrahimovic (21). Er vanuit gaande dat Ajax ook Van der Vaart (morgen 20), doelman Stekelenburg (20), Mido (19) en Stefano Seedorf (20) als jonge talenten nog achter de hand heeft, is de doorstroming bij deze club aanzienlijk gunstiger dan bij Feyenoord. De Rotterdammers kunnen in de selectie nog bogen op Buffel (bijna 22) en Loovens (19) als spelers van een jonge generatie, maar daarmee houdt het buiten Van Persie op. Of de zeventienjarige Ferne Snoyl, vorig jaar uit de jeugd overgeheveld, er ooit komt, is nog de vraag.

Met de jeugdspelers die gisteren op het veld stonden kan het Nederlandse voetbal weer even voort. Zeker als de PSV'ers Robben, Van Bommel en Hofland hieraan worden toegevoegd. Koeman kondigde aan dat hij Sneijder voorlopig een basisplaats geeft, zelfs als een aantal vaste krachten weer is hersteld. Aanvankelijk had de middenvelder in zijn derde officiële wedstrijd voor Ajax zijn handen vol aan directe tegenstander Van Persie. Maar nadat de thuisploeg zich herstelde van een moeilijk eerste half uur leefde ook Sneijder op, zocht hij brutaal de aanval en strooide hij weer met efficiënte passes. ,,Als deze jongen zo doorgroeit, heb ik geen reden hem buiten de ploeg te laten'', zei Koeman. ,,Het is alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal dat zo'n speler van zich laat horen. Dit zijn voetballers die iets extra's hebben en waarvoor je naar het stadion gaat. Wij geven ze een kans.''

De clubleiding van Ajax zal dat ook in financieel opzicht moeten ondersteunen. Uit contractbesprekingen blijkt dat Van Eijden (algemeen directeur) en Beenhakker (technisch directeur) niet aan de wensen van de zaakwaarnemers en de spelers tegemoet willen komen. Van der Vaart, Pienaar (liggen vast tot 2006) en Trabelsi (tot 2004) praten over een verbetering c.q. verlenging van hun verbintenis en die onderhandelingen gaan stroef. Doelman Didulica, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt, werd het niet eens met Ajax en ziet uit naar een andere club. Koeman over de laatste: ,,De technische staf heeft erop aangedrongen tot het maximale te gaan bij Didulica. Toch lukte het niet hem voor de club te behouden.''

Het jeugdige Ajax kwam gisteren in de volgepakte Arena volkomen tegen de verhouding in op voorsprong. Feyenoord dicteerde het spel in het eerste half uur. Ibrahimovic leek een metertje buitenspel te staan toen hij na een voorzet van Van der Meyde omdat de `trage' Paauwe linksback stond, speelde hij nu weer op de rechterflank de bal hoog in het net schoot. Arbiter Jol was ook coulant toen Van Persie kort voor rust Chivu met beide handen van zich afduwde om vervolgens gelijk te maken. Koeman maakte zich achteraf boos over dat moment. De trainer van Ajax begreep niet waarom de KNVB Jol als scheidsrechter had aangesteld voor de topper. De Scheveninger kwam immers bij de vorige editie van Ajax-Feyenoord in opspraak toen hij een Schwalbe van Machlas honoreerde met een strafschop.

In de tweede helft draaide Ajax in een pittig slotoffensief Feyenoord de duimschroeven aan. Van der Meyde schoot, net als Boukhari een half uur eerder, op de lat. Maar invaller Lurling was voor Feyenoord toch dichter bij een treffer. Zijn inzet werd gekeerd door doelman Lobont. Ajax zag zijn achterstand op PSV oplopen tot vier punten. Koeman gaat er echter vanuit dat dit nog steeds een goed uitgangspunt is om het landskampioenschap te prolongeren.

Feyenoord heeft nu al zeven punten achterstand op Ajax en elf op PSV. Trainer Van Marwijk blijft daardoor waarschijnlijk voor het derde opeenvolgende seizoen verstoken van een hoofdprijs, hoewel de UEFA Cup van vorig seizoen moeilijk als een troostprijs kan worden uitgelegd.

VERLOREN MIDDAG : pagina 14

    • Erik Oudshoorn