`Irak' blijft de koersen drukken

Een nieuwe golf van onzekerheid rond de kwestie-Irak heeft vanmorgen de beurskoersen in Europa gedrukt. Met name de spanning binnen de verdragsorganisatie NAVO die het afgelopen weekeinde naar boven kwam leidde bij de opening van de aandelenmarkten vanmorgen tot een daling van de koersen.

Tegen het middaguur was het grootste leed geleden. Veel Europese indices stonden echter nog steeds in de min.

In Amsterdam opende de beurs in mineur. De belangrijkste graadmeter, de AEX-index, viel even naar ruim 274 punten. Tegen het middaguur was een deel van het verlies ingelopen. De index stond toen nog 1 procent lager, op 276,46 punten.

Elders in Europa was eenzelfde beeld te zien. Frankfurt boog het verlies om in duidelijke winst (0,3 procent). Londen schommelde aan het einde van de ochtend rond het slot van vrijdag en Parijs beperkte het verlies tot 0,6 procent.

In Amsterdam behoorden de financiële fondsen tot de verliezers. ING (min 3,3 procent), Aegon (min 2,7 procent) en ABN Amro (min 1,6 procent) behoorden tot de belangrijke dalers. Branchegenoot Fortis deed het relatief het best. De onderneming ging slechts 0,4 achteruit, na berichten dat ze een belang van het Franse nutsconcern Suez wil terugkopen. Op die manier zou Fortis zich tegen een mogelijke vijandige overname willen indekken.

Ook op andere Europese beurzen moesten de `financials' het ontgelden. Münchener Rück, 's werelds grootste herverzekeraar met belangen in meer dan de helft van de DAX-fondsen, gleed 3,8 procent weg. Ook Commerzbank en de Hypo- und Vereinsbank moesten een veer laten. In Parijs gingen verzekeraars AXA en AGF meer dan 2 procent naar beneden.

Op de valutamarkt week de koers van de euro ten opzichte van de dollar met 1,081 dollar niet af van de slotstand van vrijdag.

De effectenbeurs in Tokio begon de week met winst. De Nikkei-index klom 36,8 punten (0,4 procent) en sloot vandaag op 8484,9 punten. Een van de factoren die bijdroeg aan de stijging van de Japanse aandelen was de wat hogere koers van de yen.

De andere beurzen in Azië lieten een wisselend beeld zien. Seoul sloot vrijwel onveranderd met een verlies van 0,04 procent, in Sydney ging de beursbarometer 0,6 procent omlaag. Hongkong noteerde aan het eind van de handel een winst van 0,9 procent.