ICC eist van Engels cricket nu beslissing

Het Engelse cricketelftal moet vandaag beslissen of het woensdag wel of niet in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare tegen het gastland speelt in het toernooi om het wereldkampioenschap. De internationale cricketbond heeft dit vanmorgen de Engelsen laten weten.

Het ICC heeft bovendien medegedeeld dat naar zijn mening de veiligheid van het elftal in Zimbabwe nog steeds voldoende gegarandeerd is. Verplaatsing van de wedstrijd naar Zuid-Afrika is dan ook niet aan de orde, zo besliste de ICC gisteren in het hoger beroep dat Engeland tegen het standpunt van de bond had aangetekend. Wel bekijkt de ICC later vandaag nog de aanvullende informatie over aangekondigde bedreigingen van Engelse spelers die de Zuid-Akrikaanse politie beschikbaar zou stellen.

Voorafgaand aan de eerste wedstrijd van Zimbabwe, vandaag in Harare tegen Namibië, hebben twee bekende Zimbabwaanse cricketers onverwacht felle kritiek op de regering van president Mugabe geuit. Batsman Andy Flower en bowler Henry Olonga, twee sporthelden in hun land, besloten met zwarte armbanden te spelen. ,,We rouwen om de dood van de democratie in ons geliefde land'', luidde de verklaring van beide spelers.

Flower wordt beschouwd als de beste cricketer van Zimbabwe. Olonga was de eerste zwarte speler in het nationale team. De twee hekelden de regering van Mugabe, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de grote politieke en sociale onrust in het land. ,,De rouwband is een stil protest tegen het schenden van de mensenrechten in Zimbabwe''.

Gisteren heeft het elftal van West-Indië, in de openingswedstrijd, gastland Zuid-Afrika in rouw gedompeld. De Westindies wonnen nipt: zij scoorden in 50 overs 278 runs, de Zuid-Afrikanen kwamen in hun 49 overs niet verder dan 275 runs. West-Indië had de zege in belangrijke mate te danken aan Brian Lara, een linkshandige batsman, die 116 runs scoorde. De Westindies leken een gemakkelijke overwinning te behalen. Zuid-Afrika was na 41 overs al zeven wickets kwijt terwijl het pas 204 runs had. Maar Lance Klusener zorgde voor een opleving: hij scoorde 57 runs (waarvan vijf zessen) uit 47 ballen. Op de derde bal in de laatste over werd hij echter uitgevangen.