Het Nederlandse songfestival gaat weer in het Engels

De voorronden voor de nationale finale van het Eurovisie Songfestival, die nu halverwege zijn, hebben tot dusver uitsluitend Engelstalige uptempo-nummers opgeleverd. Er zijn nog twee uitzendingen te gaan voordat op 1 maart de finale plaats vindt in Ahoy' in Rotterdam. De vier die zich tot nu voor de finale hebben geplaatst, zijn Mary Amora (Somewhere by the river), de damesgroep Zooom (Boogie all over the world), Esther Hart (One more night) en de jongensgroep Mango Nuts (Time to party).

De nationale finale wordt dit jaar voor het eerst voorafgegaan door vier voorronden op de zaterdagavond ,,vanuit een sfeervol Nijkerk in het hart van Nederland''. De uitzendingen, op Nederland 2, vallen elke week samen met de zeer succesvolle talentenjacht Idols van RTL4 en Yorin, die de kijkcijferstrijd glansrijk wint: ongeveer een miljoen kijkers voor het Songfestival en ruim twee miljoen voor Idols.

Tijdens elke voorronde worden acht liedjes gezongen, waarvan er twee naar de finale gaan. Eén wordt uitgekozen door een vakjury en één door de kijkers. De eerste twee keer kozen jury en kijkers voor hetzelfde nummer, zodat de tweede finalist in beide gevallen de tweede keuze van het publiek was. Alle deelnemers waren tot dusver debutanten; alleen Steffen de Wolff, zoon van Riem de Wolff van de Blue Diamonds, was al eerder op de televisie verschenen. Zijn liedje, Jij laat me nooit meer los, haalde het niet, evenmin als enkele andere Nederlandstalige nummers.

Het pleidooi van Boris Dittrich (D66) voor een Nederlandstalige inzending, heeft weinig effect. Ook de enige bekende kandidaat, de zanger Gordon, die nog aan de beurt moet komen, zal in het Engels zingen. Bovendien komt er de komende weken – voor het eerst in de Nederlandse Songfestivalgeschiedenis – nog een nummer in het Italiaans, gewijd aan de Siciliaanse vrijheidsstrijder Salvatore Giuliano en gezongen door de klassiek geschoolde Arwin Kluft. Volgens een statistische berekening haalt een liedje in het Nederlands gemiddeld een tiende plaats op het Eurovisie Songfestival.

De finaliste Esther Hart, die voluit Hartkamp heet, doet in maart tevens mee aan de Engelse finale bij de BBC. Dan zingt ze het nummer Wait for the moment. Wat er gebeurt als ze namens beide landen zou worden uitverkozen, staat nog niet vast. Wel heeft ze verklaard, dat ze het liefst voor Nederland zingt.

De internationale finale wordt in mei gehouden in Riga.

    • Henk van Gelder