Gambia populair bij pedofiel

Gambia is voor Nederlandse pedofiele sekstoeristen een populair oord geworden. Dit blijkt uit onderzoek van de internationale kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes en de Gambiaanse zusterorganisatie Child Protection Alliance naar deze vorm van sekstoerisme.

Volgens onderzoekster M. Bijnsdorp bestaat ,,een groot deel van het totale aantal toeristen uit mannen ouder dan 45 jaar die op zoek zijn naar seks met jongens en meisjes van 9 tot 17 jaar''. Precieze aantallen kon zij niet geven. Naast Nederlanders zouden ook Belgische, Duitse en andere Europese pedofielen Gambia bezoeken.

Uit interviews met onder andere horecapersoneel en regeringsfunctionarissen in het toeristische kustgebied komt een beeld naar voren van kwetsbare kinderen die fruit verkopen op het strand en op straat leven zonder al te veel ouderlijk gezag.

Maar in sommige gevallen loopt het contact juist via de familie. ,,Zo wordt door toeristen aangeboden te helpen met de schoolkosten. De ouders die van het misbruik weten, sluiten uit pure armoede vaak de ogen,'' zegt de onderzoekster. Omdat het onderwerp in Gambia een taboe is, durven misbruikte kinderen er hun mond niet open te doen.

Omdat andere onder pedofiele sekstoeristen populaire bestemmingen zoals Thailand strenger optreden tegen misbruik is het gastvrije en dichtbij gelegen Gambia volgens Bijnsdorp de afgelopen 5 tot 10 jaar een populaire bestemming geworden voor pedofielen. Gambia was al langer een populaire bestemming voor `gewone' sekstoeristen. Om het misbruik van kinderen door toeristen te voorkomen pleit Terre des Hommes voor een betere samenwerking tussen Nederland en Gambia.

Sinds juli 2002 bestaat er een wet die het mogelijk maakt sekstoeristen in Nederland te vervolgen, maar Bijnsdorp zegt daarvan vooralsnog weinig resultaat te zien. Ook Gambia werkt aan zo'n wet, waarin straffen voor pedofielen zijn opgenomen van 10 tot 15 jaar.