Forse toename van aantal nieuwe werkzoekenden

Het aantal nieuwe werkzoekenden is in een maand tijd bijna verdrievoudigd. Bij de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) is een stijging van 29.000 werklozen geregistreerd, tegenover een stijging van 11.000 werklozen in december 2002.

Dat heeft voorzitter Rens de Groot van het CWI, waar werklozen zich moeten aanmelden voor een uitkering en een nieuwe baan, gisteren gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens De Groot gaat het om een stijging zoals die in twintig jaar niet is voorgekomen. De laatste maanden van vorig jaar bedroeg de stijging van het aantal werklozen tussen de 12.000 en 14.000. Het aantal bij het CWI ingeschreven werklozen bedraagt momenteel 575.000.

De huidige extreme stijging is voornamelijk het gevolg van de verslechterde resultaten van bedrijven. Behalve vacaturestops, die al langer voorkomen bij veel bedrijven, hebben bedrijven per januari dit jaar mensen ontslagen, aldus een woordvoerder van het CWI. ,,Na het slechte jaar 2002 willen bedrijven 2003 met een schone lei beginnen. De loonkosten bedragen vaak 70 tot 80 procent van de totale kosten, zeker in de dienstensector. Daar zetten veel bedrijven nu het mes in'', aldus de woordvoerder. Door de toename in januari heeft het CWI zijn prognose voor eind 2003 naar boven bijgesteld. In plaats van de eerder verwachte 650.000 werklozen gaat het CWI nu uit van 700.000 werklozen. Daarmee komt het aantal werkzoekenden zonder werk weer boven het niveau van 1997.

CWI-voorzitter De Groot heeft demissionair minister De Geus (Sociale Zaken) inmiddels om extra geld (20 miljoen euro) en personeel (400 arbeidsplaatsen) gevraagd om de nieuwe stroom werklozen te kunnen verwerken. De Groot zei ,,niet optimistisch'' te zijn over de werkgelegenheid in de komende tijd. Hij wees op onderzoek onder middelgrote en kleine bedrijven, waar dit jaar ongeveer 25.000 tot 50.000 banen verdwijnen, terwijl vorig jaar nog een toename van het aantal banen in het midden- en kleinbedrijf verwacht werd. Ook grote ondernemingen krimpen hun personeelssterkte in.

De werkloosheid neemt al enige tijd toe als gevolg van de magere groei van de economie.