EnergieNed: niet meer stroomuitval

EnergieNed, de koepel van stroombedrijven, verwacht niet dat de komende jaren sprake zal zijn van verhoogde stroomuitval door de veroudering van de stroomnetten. Dit staat in een schriftelijke reactie van de koepel op de uitlatingen van hoogleraar hoogspanningstechnologie J. Smit, tevens adviseur van de grote stroombedrijven. Deze reactie is zaterdag per abuis niet in deze krant verschenen. Smit stelt dat de stroomnetten in Nederland sterk verouderd zijn. Hij voorziet een stijging van de stroomuitval als er de komende jaren niet extra in het netbeheer wordt geïnvesteerd.

Volgens EnergieNed geldt nu een financieringssysteem voor het netbeheer waardoor er niet genoeg geld is voor adequaat onderhoud. Maar vanaf volgend jaar komt hierin verandering, aldus EnergieNed. Daarom verwacht de koepel geen financiële problemen als netten onmiddellijk vervangen moeten worden. Ook is het mogelijk relatief dure aanvangsinvesteringen te doen, waarmee zwakke onderdelen van de netten tijdig opgespoord kunnen worden, aldus EnergieNed.

Continuon, onderdeel van Nuon en de grootste netbeheerder van Nederland, verwacht de komende tien jaar ,,een `bult' in het uitgavenpatrooon'' om de veroudering van de netten te betalen, zo schrijft het bedrijf in een reactie die zaterdag evenmin in de krant is opgenomen. Volgens Continuon zal de vergoeding voor netbeheer, die de Dte (Dienst uitvoering en toezicht energie) in de tarieven opneemt, altijd genoeg zijn ,,om voldoende te investeren in netwerken om de bedrijfszekerheid van die netwerken zeker te stellen''. Hoogleraar Smit wees er overigens op dat bedrijven het probleem van de verouderde netten niet aanhangig maken uit angst straks de schuld van de verhoogde stroomuitval te krijgen.