Een verloren middag voor Feyenoord

De kampioenskansen voor Feyenoord zijn na het gelijkspel bij Ajax nog meer geslonken. Met elf punten achterstand op PSV gelooft niemand meer in de titel.

De dertigers van Feyenoord hadden gisteren de grootste moeite de tieners van Ajax bij te benen. Kees van Wonderen en Pierre van Hooijdonk vormen de ruggengraat van een elftal dat een stramme indruk maakte. Ze spelen in de zogenaamde `as' van het veld en zouden hun ploeg op sleeptouw moeten nemen. Maar de routiniers vertonen tekenen van slijtage. In verbaal opzicht staan ze echter nog altijd hun mannetje. Ze weten waar het aan schort bij Feyenoord.

,,Dit is voor ons een verloren middag'', erkende verdediger Van Wonderen in de catacomben van de Amsterdam Arena. ,,We mogen de hoop niet opgeven, maar normaal gesproken zijn we nu kansloos voor het kampioenschap. Het gat met PSV is te groot. Het gat met Ajax is nog overbrugbaar. Daarom hebben we de tent niet helemaal opengezet. Bij verlies hadden we het helemaal kunnen schudden.''

Van Wonderen was onder de indruk van de kwaliteit die het zwaar gehadicapte Ajax ten toon spreidde. ,,Ajax heeft meer financieel vermogen om blessures en schorsingen op te vangen. Wij hebben een krappere selectie en bij de minste tegenslag veel punten verspeeld. Wij hebben ook minder financiële mogelijkheden en daarom is het doodzonde als wij straks de Champions League niet halen. Dan wordt het verschil met Ajax en PSV nog groter.''

Feyenoord heeft met nog vijftien wedstrijden te spelen elf punten achterstand op PSV en zeven punten op Ajax. Alleen de eerste plaats in de eredivisie geeft volgend seizoen recht op kwalificatie voor de Champions League. De tweede plaats is goed voor de voorronde van dit Europese hoofdtoernooi. De derde plaats maakt spelen om de UEFA Cup mogelijk.

Volgens aanvaller Van Hooijdonk is ,,de tweede plaats nu het hoogst haalbare''. Hij hoopte op een zege in het nationale bekertoernooi, waarin Feyenoord net als Ajax de kwartfinales heeft bereikt. Bij winst op respectievelijk Vitesse en FC Groningen volgt in april een nieuwe onderlinge confrontatie in de Kuip. Feyenoord moet dan winnen van de aartsrivaal om het seizoen niet als verloren te beschouwen. Ajax maakt ook nog goede sier in de Champions League.

Van Hooijdonk erkende dat Feyenoord gisteren geluk had tegen Ajax. ,,Mogen wij ook een keertje gematst worden'', reageerde hij op een plagende supporter uit Amsterdam die hem vroeg vooral scheidsrechter Dick Jol hartelijk te bedanken. Vorig seizoen gaf dezelfde arbiter een strafschop cadeau aan Ajax. Van Hooijdonk claimde gisteren een penalty die hij niet kreeg. Hij had er vrede mee; net als met de uitslag. ,,Hoewel wij natuurlijk slechte zaken doen. Het is nog niet echt gedaan, maar in ons achterhoofd weten we dat het kampioenschap onbereikbaar is.''

Trainer Bert van Marwijk blijft voor het derde opeenvolgende seizoen verstoken van een hoofdprijs, hoewel de UEFA Cup van vorig seizoen moeilijk als een troostprijs kan worden uitgelegd. Dankzij de Europese zegetocht heeft hij nog altijd krediet bij de spelers, bestuurders en supporters. De coach van Feyenoord wilde zijn elftal gisteren niets verwijten. ,,Wij zijn hier gekomen om te winnen, maar dan moeten die ballen er in de eerste 25 minuten natuurlijk wel in'', luidde de logica van een realistische coach.

    • Jaap Bloembergen