De verdoemde dichter spreekt

Van Gerard Fieret is een nieuwe dichtbundel verschenen. Het lijkt erop dat de `verdoemde' dichter, fotograaf en kunstschilder alsnog op weg is naar wereldfaam.

De `verdoemde dichter' uit 's-Gravenhage heeft weer gesproken. Zijn 79 levensjaren lijken Gerard Fieret niet in de weg te zitten om zich artistiek te manifesteren. Zojuist is er een nieuwe dichtbundel verschenen, Lied van de hardstenen engel, zijn tiende, en nog maar kort geleden heeft hij twee exposities gehad in het Haags Gemeentemuseum, een van foto's en een van tekeningen. Voor zijn tachtigste krijgt hij straks een grote expositie in het nieuwe Fotomuseum in Den Haag. Onlangs nog zijn foto's van hem uit de beroemde collectie Hartkamp geveild bij Sotheby's. Het lijkt erop alsof Fieret alsnog op weg is naar wereldfaam, iets wat kenners hebben zien aankomen.

Dat hij ouder wordt merkt Fieret wel bij zijn dagelijkse, kilometerslange tochten op zijn zwaarbeladen fiets langs zijn 32 voederplekken voor duiven. Daarvoor moet hij uit Wassenaar komen, waar hij op het landgoed Duindigt in een caravan woont.

Gerard Fieret is een bekende Hagenaar voor iedereen die wel eens op straat komt. Daar is hij al jaren te ontmoeten, vroeger spelend op zijn panfluit, geld verdienend voor zijn duiven, nu nog overal te zien als de reuzenkabouter die zomaar uit de pen van Marten Toonder lijkt te zijn ontsproten. Hij verplaatst zich op een robuust herenrijwiel met aan alle kanten emmers en zakken vol voer, op weg naar wat hij als zijn opdracht ziet. Toen zijn opzienbarende fiets onlangs in de hal van het Gemeentemuseum stond dachten argeloze bezoekers dat het een `objet trouvé' betrof dat deel uitmaakte van de collectie. Het was het vervoermiddel van de exposant.

Gerard Fieret is een omstreden man in Den Haag. Nauwelijks een thuis hebbend vertoeft hij vaak in koffiehuizen. Maar in vele daarvan is hij niet meer welkom. Bijvoorbeeld in het café aan de Denneweg waar hij als antwoord op een zware belediging een `lichte stomp' uitdeelde. ,,Ik zat rustig aan een tafeltje wat bierviltjes te beschilderen tot iemand naar me riep: `Jij bent hartstikke gek.' Ook in de Wiener Konditorei laten ze me niet meer toe. Ik zie er een beetje haveloos uit en mensen zeggen dat ik een lijflucht heb. Nou ja, mijn douche is kapot. Maar ze weten niet dat Chanel mij gevraagd heeft mijn luchtje te mogen gebruiken voor een parfum.''

Hoewel hij op zijn duiventochten wel eens een tientje in de hand gedrukt krijgt ontmoet hij ook tegenstand. Soms zegt een voorbijganger: ,,Niet doen joh, die duiven voeren. Vliegende ratten zijn het.'' Fieret dan: ,,Jij bent jaloers, jij. Je bent ook een rat maar dan zonder vleugels.''

Ondanks dat hij een beetje verdoemd is, kreeg Fieret toch tien jaar geleden heel verrassend de gemeentelijke Ouburgprijs voor zijn veelzijdig kunstenaarschap. Ook daarna is hij niet in vergetelheid geraakt. Daarvan was hij soms zelfs de oorzaak. Zoals enkele jaren geleden toen hij zich kennelijk onmogelijk had gemaakt in het chique Benoordenhout, waar hij een onderkomen had in een voormalig depot van de Gemeentereiniging. De buren begonnen te klagen over overlast omdat zijn dierenliefde te ver ging. Zijn behuizing was geleidelijk aan overgenomen door zieke duiven, en in hun spoor door muizen en wie weet ratten.

Er kwamen stukken in de krant – in De Telegraaf werd hij `Pa Flodder' genoemd – en hij moest het veld ruimen. Gelukkig werd hij opgevangen door een comité van hulp onder leiding van de actrice Wieteke van Dort (`Tante Lien'). Dit gezelschap zorgde ervoor dat hij onder dak kwam in de caravan op het Wassenaarse landgoed. En nog altijd trekt het comité van hulp zich het lot van Fieret aan. Zo hebben de leden onlangs gezorgd voor de uitgave van zijn nieuwe bundel.

Terwijl hij al doorpratend een gedicht maakt, zoals hij ook zo vaak al pratend bierviltjes tot kleine kunstwerkjes maakt, zegt hij somber: ,,Waarom doe ik het allemaal? Het is ijdelheid. Ik wil boven anderen uitsteken, waarom, waarom?''

De bundel `Lied van de hardstenen engel' van Gerard Fieret is te bestellen via telefoonnummer 070-32.46.456.

    • P. van der Eijk