D66 met Dittrich nieuwe koers in

Het congres van D66 benoemde Boris Dittrich, de nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zaterdag bij acclamatie tot partijleider. Hiermee werd duidelijk dat de partij instemt met ,,de andere koers'' die Dittrich wil inzetten.

Dittrich zei in de wandelgang dat hij ,,minder staatsrechtcolleges'' wil, en meer begrip voor de ,,problemen waar mensen mee te maken hebben''. ,,In wijken met veel criminaliteit moeten wij de kant kiezen van de bewoners.''

Individuele leden verklaarden dat de partij `activistischer' politiek moet bedrijven, dichter bij de burger moet staan en haar boodschap duidelijker moet overbrengen. D66 moet weer een ,,partij van de burgers'' worden en zich profileren op zaken als onderwijs, milieu en economie.

Veel leden zouden het leerstuk van de staatkundige vernieuwing, de `kroonjuwelen' van D66, graag voor een tijdje opgeborgen zien. Marc-Jan Ahme (30), fractievoorzitter in de Deventer gemeenteraad: ,,Ik ben destijds niet lid geworden van D66 vanwege de staatkundige vernieuwing. Het moet veel breder zijn.''

Oud-partijleider Jan Terlouw (71) zei: ,,De staatsrechtelijke vernieuwing heeft mij nooit zo geboeid, omdat het het publiek niet boeit.''