Chávez wil vervolging van leiders staking

President Hugo Chávez van Venezuela heeft gisteren gezegd dat het openbaar ministerie de initiatiefnemers van de massale, twee maanden durende staking tegen zijn bewind strafrechtelijk zou moeten vervolgen. Hij dreigde bovendien vier particuliere televisiestations die zich tegen hem hebben gekeerd te laten sluiten.

,,Ik doe een oproep om de saboteurs, coupplanners en terroristen te laten opsluiten – ze hebben Venezuela een enorme schade berokkend'', zei Chávez tijdens een vijfeneenhalf uur durende toespraak voor radio en televisie die rechtstreeks werd uitgezonden vanuit de olieraffinaderij in El Palito. Sinds de staking vorig week als een nachtkaars uitging, dringt Chávez aan op harde straffen voor degenen die hebben deelgenomen aan de organisatie en uitvoering ervan.

Op initiatief van een oppositiebeweging van onder meer zakenlieden, vakbonden en militairen brak begin december vorig jaar een massale staking uit in Venezuela met als doel Chávez tot aftreden te dwingen. Diens tegenstanders verwijten de president onder meer dat hij een grillig en autoritair bewind voert en dat door hem de economie in het slop is geraakt. Chávez gaf echter geen krimp. De oppositiebeweging zette daarom vorige week een punt achter de staking, maar blijft wel actie voeren tegen de president. In de oliesector wordt ten dele doorgestaakt.

Meer dan 100.000 Venezolanen gingen zaterdag de straat op uit protest tegen het besluit van Chávez om negen- van de veertigduizend werknemers van staatsoliemaatschappij PdVSA te ontslaan.

Tot nu toe zijn nog geen stakers juridisch vervolgd. Chávez heeft daarop laten weten dat er een onderzoek zou moeten komen naar sommige rechters, omdat ze hun werk niet naar behoren zouden uitvoeren. In een gesprek met buitenlandse diplomaten verwierp Chávez de mogelijkheid van een amnestie voor de negenduizend ontslagen PdVSA-werknemers. ,,Zelfs nog niet als ik gek zou zijn, als ik waanzinnig zou zijn'', aldus de president.

Volgens de Venezolaanse regering is de olieproductie inmiddels hersteld tot ongeveer tweederde van het reguliere niveau van 3 miljoen vaten per dag. De export zou nu zo'n 700.000 vaten bedragen. Volgens stakende oliewerkers is de dagproductie niet meer dan 1,3 miljoen vaten. (Reuters)