`Brown is tegen invoering euro'

De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft ontkend dat hij deelname aan de euro al heeft uitgesloten. Volgens hem is zelfs nog geen begin gemaakt met een reeks economische toetsen die vóór juni moeten vaststellen of het pond sterling in aanmerking komt om op te gaan in de gemeenschappelijke Europese munt.

Brown weersprak een bericht in The Sunday Times dat hij Britse deelname in de euro zou hebben uitgesloten gedurende de huidige regeertermijn, die tot 2005 duurt, en mogelijk zelfs enkele jaren daarna. Hij zou vinden dat de achterblijvende economische prestaties van de eurozone en de geringe openheid van het Europese monetaire systeem botsen op het Britse nationale belang, aldus de krant met een beroep op ,,naaste collega's'' van Brown als bron. The Sunday Times, eigendom van de Australisch-Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch voert campagne tegen Britse deelname aan de euro.

Brown zou ook boos zijn op de Europese Commissie die hem vorige maand waarschuwde voor een grotere overschrijding van het begrotingstekort dan in de eurozone is toegestaan. Hij gelooft dat de relatief gezonde staatsfinanciën hem in staat stellen de normen van de eurolanden te overschrijden om grote investeringen te doen in de publieke sector, ondanks tegenvallende groeicijfers voor de Britse economie.

,,Dit is de moeilijkste en belangrijkste economische beslissing die dit land moet nemen'', aldus Brown gisteren bij de BBC. ,,Het eerste verslag daarvan doen we aan het parlement en niet tegenover een krant.'' De berichten passen niettemin in het patroon van aanhoudende onmin tussen Brown en premier Blair, die nog steeds geldt als een voorstander van een `vroege' Britse toetreding tot de euro. Brown zou zijn verzet tegen de euro ook gebruiken als hefboom in de strijd om de opvolging van Blair.

Vorige maand kwamen aanwijzingen naar buiten dat Blair ook begint te aarzelen over een Britse instap. De publieke opinie, in meerderheid tegen, en een overvolle agenda met andere problemen – van Irak en immigratie tot de hervorming van de zorg en het openbaar vervoer – zouden hem daartoe dwingen.