500 agenten geen wapen

500 van de 3.200 politiemensen van het politiekorps Haaglanden hebben begin dit jaar hun dienstpistool moeten inleveren, omdat zij niet waren geslaagd voor de jaarlijkse schiettest of die niet hebben afgelegd. Een woordvoerder van het korps heeft dit bevestigd.

De betrokken agenten moeten nu politiewerk doen waarbij de kans op het gebruik van een wapen minimaal is: bureauwerk, posten en wijkzorg. Van de vijfhonderd mensen die nu geen wapen meer mogen dragen, draait het grootste deel al diensten waarbij het pistool niet nodig is. ,,Het zijn agenten die de burgers niet zo snel op straat zal tegenkomen. Ook zijn het mensen die gedetacheerd zijn of vrouwelijke politiemensen die zwanger zijn en daarom geen schietoefeningen doen'', aldus de woordvoerder.

De gezakte agenten zullen de test overdoen, net zo lang totdat ze wel slagen. De woordvoerder onderstreept dat het aantal agenten dat nu geen wapen draagt, geen probleem oplevert voor het korps en de veiligheid van de mensen.

Agenten lopen in de toekomst de kans om álle wapens te moeten inleveren als ze niet slagen voor de zogeheten `toets geweldsbeheersing'. Wie niet slaagt, moet ook het busje pepperspray en de handboeien inleveren.