Zwan, Mary Star Of The Sea

Nadat Billy Corgan in 1993 het perfecte geluid voor zijn Smashing Pumpkins vastlegde op Siamese Dream explodeerde zijn creatieve geest. Hij schreef zoveel liedjes dat hij maar een klein deel kwijt kon op het definitieve Pumpkins-meesterwerk Mellon Collie and the Infinite Sadness uit 1995, dat men overigens vooral op vinyl dient te genieten. De meest prachtige nummers moesten zelfs van nood maar op een singeltje. Menigeen verwachtte dan ook een vervolg aan superieure Smashing Pumpkins platen. Maar Corgan sloeg aan het tobben en experimenteren en binnen de kortste keren was de band een parodie op zichzelf geworden. Het beste dat Corgan nadien gedaan heeft was dan ook de groep opheffen. Nu is hij terug met een nieuwe band, Zwan, en men mag, gezien het personeel, eigenlijk best spreken van een `supergroep', een fenomeen uit de jaren zeventig, toen vooral bedoeld om uitgerangeerde stadionrockers van een goed pensioen te voorzien. Vreemdste eend in de bijt is met afstand David Pajo, ooit lid van de allereerste postrockband Slint, goede vriend van Bonnie Prince Billy, en tegenwoordig onder het alias Papa M verantwoordelijk voor experimentele rockplaten waar je wel even goed voor moet gaan zitten. Verder treden ex-Chavez gitarist Matt Sweeny en bassist Paz Lenchantin aan, ook al afkomstig uit de hoek van grensverleggende rock en duistere lofiprojecten. Pumpkinsdrummer Jimmy Chamberlain mocht blijven.

Is Billy Corgan dan eindelijk echt aan het experimenteren gegaan? In tegendeel. Zwan blijkt een band die volkomen opgeruimd alle muzikale kwaliteiten van de bandleden aanwendt voor een groepsgeluid dat zonder schaamte tegen de popmuziek aanschurkt en toch nergens behaagziek klinkt. Bovendien is Zwan zo vintage-Corgan als maar mogelijk is. Althans wat de jacht op melodieën betreft: alles staat weer ouderwets in dienst van de authentieke maar meeslepende Corgan-euforie. En nu eens geen duistere of nihilistische teksten als voetnoot, maar tongue-in-cheek lyriek. Corgan is gelouterd teruggekeerd, en heeft de beste muzikanten voor zijn nieuwe sound gevonden. Zwan had dan ook net zo goed The Fun-Loving Pumpkins kunnen heten.

Reprise/Warner 9362-48425-2

    • Nanne Tepper